Miniștrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria și Grecia au transmis omologului ucrainean o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului.

Scrisoarea semnată de Teodor Meleșcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, a fost transmisă și Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, anunță MAE.

Demersul comun are în vedere "interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor și standardelor internaționale relevante în domeniu".

Scrisoarea susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziția Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că "noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparținând minorităților naționale".

MAE reamintește că problema protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană. 

"Facilitarea soluționării problemelor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere considerăm esențială respectarea dreptului la educație în limba română pentru toate formele de învățământ și continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale", se arată în comunicat.