Proteste în aproximativ 26 de orașe sunt anunțate prin rețelele de socializare. Printre cei care explică motivele, unii spun că nu vor demisia guvernului, ci din contră: să își respecte programul de guvernare. Pe scurt: NU Legii amnistiei, grațierii.

Duminică, începând cu ora 17:00, sunt prezonizate proteste în 26 de orașe din țară și străinătate: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Siviu, Pitești, Piatra-Neamț, Baia-Mare, Suceava, Satu-Mare, Ploiești, Bacău, Arad, Oradea, Alba-Iulia, Galați, Târgu-Mureș, Copenhaga, Haugesund, Londra, Veneția, Milano.

Scriitorul Mihai Șora (100 ani) va fi în stradă: "Nu mor caii când vor elefanții”

1. Motivul său: "asaltul asupra Justiției”

"În clipa de față, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democrație românească decât asaltul asupra Justiției, prin ordonanțe de urgență „cu dedicație" pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preș ori după ușă, în pivniță sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Și – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de țara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut.
Mâine după-amiază [duminică - n.r.] voi fi în Piața Universității.”

Ana-Maria Caia, producător de televiziune:

Nu vrem demisia Guvernului. Din contră. Să guverneze pentru cetățeni

Caia enumeră 7 motive pentru care merge la protest:
2. Guvernul Grindeanu să retragă ordonanța de urgență care protejează corupții și să nu facă pași înspre o lege care ar proteja corupții. Guvernul trebuie să guverneze pentru cetățeni. El nu trebuie să cadă, e un guvern legitim, proaspăt ales, care trebuie să-și facă treaba cu responsabilitate pentru România. A schimba un guvern cu altul, până la capătul lumii, nu e nicio soluție pentru nimeni. A-l responsabiliza este."

3. Guvernul Grindeanu să retragă ordonanța de urgență care protejează corupții și să nu facă pași înspre o lege care ar proteja corupții. Corupția este o problemă uriașă pentru România.

4. Miniștrii, parlamentarii, președintele țării trebuie să înțeleagă că ei sunt angajații poporului și puși în funcție de popor să îl servească. Ei nu sunt aleșii lui Dumnezeu, ci sunt niște angajați care au un angajator.

5. Clasa politică din România e defectă. Partidele sunt niște găști închise, ceea ce a dus la deteriorarea resurselor umane din interiorul acestor partide.

6. Suntem o societate divizată, dominată de un individualism feroce, lipsită de simț comunitar. Manifestațiile de stradă sunt un bun exercițiu de ieșire din acest cerc vicios, sunt un bun exercițiu de coeziune socială. Nu cred că votanții PSD doresc iertarea corupților sau eliberarea din pușcării a pedofililor, suntem în aceeași oală, nu în alta.

7. Politicienii trebuie presați să-și respecte la virgulă promisiunile din campanie. Programul de guvernare PSD are multe puncte pe care personal le cred aberante, dar el este, de fapt, contractul pe care PSD l-a încheiat cu votanții lui. Prin urmare, ies în stradă ca acest guvern să facă fix ce-a spus că face, până la ultima măsură, iar votanții PSD ar trebui să facă același lucru. Protecția corupților nu apărea nici la măsuri urgente, nici la măsuri mai puțin urgente.

8. Teoretic suntem liberi, practic suntem bolnavi de obediență. Involuntar, ne creștem copiii în același spirit al supușeniei mute, în care nemulțumirile se toacă numai în spațiul privat, sub formă de văitături. Mișcările de stradă care reacționează la ticăloșia politicienilor arată că cetățeanul își poate trăi libertatea. Cu folos. Pentru copiii noștri e important să vadă asta."

"La ora 17 se ia ceaiul la Universitate. La ora 18 se pornește în plimbarea de seară. La ora 21 ar trebui să iasă prim-ministrul ales să ne explice exact când o să mărească pensiile, salariile și să-și ceară scuze că a încercat să scape corupții de pedeapsă. La ora 22 ar trebui să fim acasă să ne uităm la un film mișto.” - concluzionează Caia, pe blogul său, Depozit.

9. Institutul pentru Politici Publice: România are nevoie de voci care să spună puterii ce nu vrea să audă. Noi suntem una.


Manifestul online creat de Cosmin Pojonaru

10. OUG-urile sunt rele pentru că mascheză aministia și dau bonus la noi furturi (În imagini: "manifestul" online creat de Cosmin Pojonaru, care explică de ce nu sunt de acceptat proiectele de OUG privind amnistia și cel privind moficările la legea penală)

Manifestul online creat de Cosmin Pojonaru 

Mona Dârțu, jurnalist: "Guvernul Grindeanu/Dragnea e singurul din ultimii 16 ani care nu a inclus cuvântul "anticorupție” în programul de guvernare. Am verificat toate programele de după 2000”

De ce merg azi la protest? Am cel puțin șase motive:


11. Abuzul în serviciu nu mai este faptă penală dacă paguba e mai mică de 200.000 lei (44.000 euro). Cum ar veni, funcționarul public care provoacă o pagubă sub această sumă nu mai răspunde penal (nu mai vorbim de faptul că marile contracte de achiziție pot fi ușor împărțite în contracte mici).

Pe lângă asta, se reduce și pedeapsa pentru abuzul în serviciu unde paguba depășește 200.000 lei: condamnarea minimă scade la un sfert (de la 2 ani, cât e acum, la 6 luni); cea maximă se reduce la sub jumătate (de la 7 ani la 3 ani). Drept consecință, termenul de prescripție scade și el până la 5 ani: o faptă din 2011, de ex., iese de sub răspunderea penală.

12. Prin proiectul OUG se dezincriminează acele fapte grave care, deși vătămează interesele legale ale cetățenilor, nu produc pagube materiale. De ex., explică DNA, scapă de răspundere penală acuzații din dosarul "Colectiv” (care n-au pus în funcțiune barocamera de la unitatea de arși): deși au vătămat interesele legale ale pacienților - care nu au putut fi tratați acolo, pentru că barocamera nu funcționa - nu au produs pagube materiale.


13. Sintagma "în exercitarea atribuțiilor de serviciu” e înlocuită cu "în exercitarea serviciului”, lăsând loc de interpretări. Exemplu: dacă fapta s-a petrecut în timpul liber - nu în timpul programului de lucru - e OK; nu mai ești tras la răspundere penală.

14. În cazul conflictului de interese, societățile comerciale sunt eliminate din textul de lege. "Un funcționar va putea acorda nestingherit foloase societăților comerciale față de care acesta are sau a avut un interes", explică procurorii.

15. Neglijența în serviciu: Articolul 298, care pedepsea astfel de fapte, urmează să fie abrogat, cf. Adevărul.

16. Cine va fi grațiat? Toți cei condamnați care au peste 60 de ani sau un copil mai mic de 5 ani în întreținere primesc reducere de jumătate din pedeapsă, indiferent de gravitatea faptei. Se grațiază și pedepsele cu suspendare - deși motivul oficial al OUG aglomerația din penitenciare.

Cu nume și prenume, iată top 5 beneficiari ai grațierii: Liviu Dragnea, președintele PSD, Dan Voiculescu, proprietarul trustului Intact, Elena Udrea, fost ministru, Alina Bica, fost procuror-șef DIICOT, Gabriel Oprea, fost vicepremier 

17. Luminița Marcu, asistent universitar în Facultatea de Litere din Universitatea București: "De ce e legtim să ieșiți în stradă Nu trebuie să fi fost impecabil pentru ca de azi încolo să începi să trăiești mai corect și mai autentic. Niciodată nu e prea tîrziu, dar da, devine prea tîrziu cînd jocul s-a încheiat definitiv. Cînd cortina a căzut peste propria viață sau peste propria țară, așa cum a căzut în România în august 1944.

Amintiți-vă însă că cel mai bun lucru al lumii globalizate și conectate în care trăim azi este acela de a fi făcut imposibile practic cortinele de fier. WI-FI-ul trece prin ele ca prin brînză. Să profităm de acest imens avantaj, dacă credem în el și în propria evoluție spre mai bine, s-ar putea să ne trezim mîine dimineață într-o lume mai bună." (De ce e legitim să ieșiți în stradă - Contributors.ro)


18. Liviu Avram, jurnalist: 

"Adevărata miză a elefanților din încăpere: dezincriminarea de facto a abuzului în serviciu contra intereselor publice. Se dă voie la furat din bani publici.”

"Un primar decide să achiziționeze un banal creion cu un milion de euro, din banii primăriei pe care o conduce.
Este acesta un abuz?
Orice om normal la cap ar zice că da.
Dar în ipoteza ordonanței de urgență, persoana vătămată, care trebuie să depună plângere prealabilă pentru abuz în serviciu, este chiar primăria care plătește. Iar reprezentantul acesteia, singurul în măsură să depună plângerea prealabilă, este exact primarul care și-a dorit creionul.
Dacă n-o face în termen trei luni, primarul rămâne și cu milionul de dolari, și cu creionul.

Argumentele lui Liviu Avram sunt susținute de jurnalistul Vlad Petreanu.

19. Moise Guran, jurnalist: Numeroase proteste sunt anuntate in mai multe orase din tara, la Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Craiova, Sibiu, Bacau, Arad, dar chiar si la Paris, Copenhaga si intr-un oras din Norvegia. Bineinteles si la Bucuresti.

Am sharuit evenimentele si v-am invitat in mod explicit sa luati pozitie, caci aceasta este ultima linie de aparare a societatii noastre. Mai am o rugaminte. Manifestatiile TREBUIE sa fie pasnice. Nu va certati cu jandarmii, ei ne protejeaza, descurajati si spuneti NU oricarui agitator care se manifesteaza in mod violent sau turbulent.

Este esential ca mesajul pe care il dam sa fie unul de civism, dar si de civilitate.

Acest miting nu este unul politic si nici nu trebuie sa devina, nu facem apologia unui partid sau a altuia, pur si simplu ne aparam tara si comunitatile in care traim de hoti. Atat e de simplu.

20.  Sorin Ioniță, expert economic, distribuind punctul de vedere comun al șase organizații:

"Aceste practici aruncă România înapoi în anii 90."

"Organizațiile semnatare consideră inacceptabil ca acte normative de importanță deosebită cum sunt cele care privesc grațierea colectivă și modificările codurilor penale să fie elaborate în secret și promovate pe agenda Guvernului fără o consultare reală a societății românești, fără  a oferi posibilitatea societății civile, reprezentanților sistemului judiciar și tuturor celor care sunt în mod real interesați, de a-și exprima punctul de vedere."

Surse: blog Depozit, paginile/conturile Facebook ale celor menționați în articol, Contributors.ro