CEx al PSD se reunești din nou, începând cu ora 11:00, pentru a se pune de acord asupra unei propuneri de premier.

UPDATE3 Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat că Dăncilă e propunerea PSD pentru postul de premier, eurodeputata acceptând nominalizarea. El a mai spus că printre variante a fost avansat și numele lui Petre Daea. Ecaterina Andronescu și Mihai Fifor au refuzat.

UPDATE2 Potrivit televiziunilor de știri, Viorica Dăncilă este una dintre propuneri. Ea e din Roșiori de Vede, județul Teleorman. Un alt nume este cel al ministrului Apărării, Mihai Fifor.

UPDATE1 Vicepremierul Paul Stănescu a reiterat faptul că nu dorește să asigure interimatul și a spus că se gândește dacă rămâne în guvern.

+++

Liviu Dragnea a anunțat luni că nu va mai face nicio propunere, dat fiind că pare că are ”o mână foarte proastă”.

După ce i-a fost retras sprijinul politic, Mihai Tudose a demisionat și se va duce la Cotroceni să-i prezinte personal președintelui demisia.

Potrivit unor surse citate de televiziunile de știri, Klaus Iohannis nu e de acord ca vicepremierul Paul Stănescu să asigure interimatul, preferându-l pe ministrul Apărării, Mihai Fifor.

De altfel, nici Stănescu nu vrea să fie prim-ministru interimar. ”Dacă nu vrei, nu se întâmplă”, le-a spus el luni seara jurnaliștilor, după ședința Comitetului Executiv Național.

Decizia îi aparține oricum președintelui, care are dreptul să numească orice interimar dorește. Vom afla ce hotărăște Iohannis la ora 12:30, când va ieși într-o conferință de presă.

Tudose și-a luat lucrurile de la Palatul Victoria încă de luni seara, chiar dacă demisia sa e efectivă abia după publicarea în Monitorul Oficial.

Shinzo Abe, primul premier japonez care vizitează România ar fi trebuit să se întâlnească cu omologul român la Palatul Victoria, unde era programată o ceremonie oficială. Pe site-ul Guvernului nu apare însă niciun eveniment public.

Suspendarea președintelui

Anul trecut, Klaus Iohannis a dat de înțeles că ar putea să nu mai nominalizeze propunerea PSD în eventualitatea răsturnării Cabinetului Tudose de către social-democrați. 

PSD ia în calcul această posibilitate, astfel că în partid s-a discutat ce strategie va fi adoptată, dacă șeful statului refuză numele avansat de coaliția guvernamentală. 

Eugen Nicolicea a explicat luni, la Antena 3, că președintele poate fi suspendat, astfel încât propunerea să fie acceptată de interimar, după care PSD renunță la suspendare. Și Olguța Vasilescu a vorbit la TVR de acest scenariu. 

 

"Mergem Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu poate spune că nu este o majoritate parlamentară. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Se poate ajunge şi la suspendarea preşedintelui”,

 

a afirmat Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai precizat că tema suspendării preşedintelui "nu s-a discutat în interiorul PSD, dar au discutat juriştii noştri această posibilitate înainte”.