USR a depus o sesizare disciplinară pentru sancționarea deputatei PSD Laura Vicol pentru abuzurile repetate și votul dat în beneficiul propriului soț la dezbaterea pe "proiectele Predoiu" de modificare a Codurilor penale.

Totodată, USR îi solicită lui șefului Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, înlocuirea acesteia de la conducerea Comisiei juridice.

„USR a depus sesizarea disciplinară din cauza modului execrabil în care Laura Vicol-Ciorbă a condus ședința de marți a Comisiei juridice, cu încălcarea Regulamentului. Totodată, ea a ignorat Codul de conduită al parlamentarului și a votat un amendament care ar fi putut duce la scoaterea unor mijloace de probă din dosarul soțului său, inculpat pentru evaziune fiscală. Îi cerem lui Marcel Ciolacu demiterea ei și numirea unei alte persoane la șefia Comisiei juridice, pentru că este nevoie de o persoană cu probitate morală și un caracter care să nu lase loc de dubiu asupra actelor care trec de această comisie, una dintre cele mai importante din Parlamentul României, care se pronunță pe aproape toate proiectele de lege”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

În sesizarea disciplinară depusă împotriva Laurei Vicol, USR acuză nerespectarea de către aceasta a prevederilor Regulamentului Camerei Deputaților și încălcarea obligației prevăzute de Codul de conduită al deputaților și senatorilor de a face cunoscut orice interes care ar putea influența acțiunile sale publice.

Reamintim că, în ședința de marți a Comisiei juridice, deputata PSD a votat amendamente care îl favorizau în mod direct pe soțul său, Vladimir Răzvan Ciorbă, în procesul în care acesta este trimis în judecată pentru fapte de evaziune fiscală și pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, dosar cu cu termen de judecată în 3 iunie 2023.

Tot în ședința Comisiei juridice de marți, după mai mult de două ore de dezbateri și supunerea la vot a numeroase amendamente - unele fiind admise, altele respinse -, Laura Vicol a anunțat că a primit un telefon în urma căruia supune la vot varianta proiectelor de lege în forma în care acestea fuseseră supuse dezbaterii Senatului. Or, potrivit Regulamentului propriu, Camera Deputaților trebuie să dezbată forma adoptată de Senat, în cazul de față mult diferită de forma inițială a proiectelor de lege.

Mai mult, în raportul întocmit de Comisia juridică sub conducerea Laurei Vicol nu au fost cuprinse amendamentele propuse de coaliția PSD-PNL-UDMR, admise de Comisie până atunci, iar apoi, în urma unei proceduri neregulamentare, au fost făcute uitate, neregăsindu-se nici în anexa cu amendamente admise, nici în aceea cu amendamente respinse.