Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că nu există un calendar al relaxărilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere că situația în secțiile de terapie intensivă este în continuare "serioasă".

"Trebuie să existe o tendință descrescătoare consolidată care să permită luarea acestor decizii. (...) Nu avem un astfel de calendar (al relaxărilor). Deocamdată, nu avem motive să avem un astfel de calendar, pentru că situația în spitale este serioasă în continuare în secțiile de terapie intensivă. Totuși, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar, până se ridică starea de alertă, sigur că anumite restricții cum ar fi, de exemplu, utilizare măștii în aer liber s-ar putea renunța la ele sau, știu eu, creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente, dar numai în corelație cu evoluția reală. Evoluția reală s-a schimbat. Nu mai este legată de numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci este legată de numărul de pacienți din spitale și cei din secțiile de terapie intensivă", a explicat ministrul, citat de Agerpres.

El a menționat că restricția de a purta mască de protecție pe stradă ar putea fi ridicată, probabil, într-un interval de 2-3 săptămâni, "dacă numărul de cazuri scade consistent și începe acea scădere a cazurilor din secțiile de terapie intensivă".

Potrivit lui Rafila, zilnic apar variante ale noului coronavirus, însă ele nu rezistă "competiției" cu tulpinile care se transmit rapid.

"Adică variantele care se transmit ceva mai lent nu rezistă în fața competiției cu variantele care se transmit foarte rapid. Din fericire, variantele care se transmit foarte rapid, inclusiv Omicron, demonstrează și o patogenitate mai mică și aceasta este evoluția naturală pentru orice pandemie cu acest tip de virusuri", a menționat ministrul Sănătății.