Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a venit miercuri, la finalul ședinței conducerii formațiunii, cu replici acide la adresa ministrului PSD al Muncii, care a anunțat tot miercuri creșteri substanțiale de salarii și pensii.

"Știți că la nivelul Guvernului activitatea este focalizată în a găsi soluțiile și a lua deciziile cele mai potrivite, pentru a depăși situația de criză și să avem asigurate măsurile de protejare a cetățenilor. (...) Este responsabilitatea noastră să venim cu măsuri concrete, credibile și care să se bazeze pe date concrete și pe realitățile bugetului de stat", a spus Ciucă.

El a reiterat că orice măsuri trebuie luate cu cifrele bugetului de stat pe masă pentru a nu "crea speranțe care sunt false și pe care nu putem să le ducem la bun sfârșit".

Premierul a recunoscut că măsurile anunțate de PSD nu au fost discutate în Coaliție, că nu există un proiect de buget pe anul 2023, astfel că nu poate spune dacă propunerile colegilor pot sau nu intra în vigoare din 2023.

Ciucă i-a transmis ministrului Muncii, Marius Budăi, că, înainte de a veni cu astfel de propuneri, trebuia să aibă în vedere consultarea obligatorie a Consiliului Național Tripartit și Coaliția.

Despre faptul că în ședința PNL unii liberali s-au plâns că PSD nu lucrează cu PNL, iar pe viitor ministrul Muncii să fie remaniat dacă mai ia decizii fără consultări în Coaliție, Ciucă a spus: "Eu văd parteneri de coaliție responsabili, recomandarea mea e ca și de aici înainte să avem această atitudine ca până acum. (...) Nu comentez în public ce măsuri iau (despre remanieri - n.r.), urmează ca aceste chestiuni să le discutăm în interiorul Coaliției".

Citește și: PSD insistă cu măririle de salarii și pensii și vrea premii pentru elevii și profesorii medaliați

Nicolae Ciucă a promis că lucrurile vor fi clarificate în Coaliție pentru că este nevoie de "responsabilitate", iar ceea ce oamenii așteaptă sunt "măsuri reale, nu vorbe".

"Discutăm de ce facem, nu de ce vorbim", a explicat prim-ministrul.

Tot el a reamintit că la Ministerul Muncii sunt acum de rezolvat alte probleme, cum ar fi rezolvarea inechităților la pensii și salarii, obiectiv asumat de România prin PNRR.

Referitor la absența ministrului Muncii de la ședința de Guvern de miercuri, Nicolae Ciucă a precizat că, dacă ministerul de resort nu are acte normative pe agendă, iar absența ministrului de la ședință nu afectează adoptarea altor proiecte, acesta își poate delega atribuțiile sau chiar să lipsească. Ciucă a precizat totuși că nu i-a permis lui Budăi să prezinte de la Neptun măsuri nediscutate în Coaliție, ci doar să participe la o ședință de partid.