Guvernul reia programul de susținere a persoanelor și cuplurilor infertile care doresc să aibă copii

UPDATE

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a spus că cei care au depus actele pentru ajutorul financiar vor trebui să reia procesul din nou, pentru că acum măsura continuă printr-un nou act normativ.

"În cursul anului trecut am avut 10.000 proceduri eligibile, deci pentru 10.000 de cupluri și am avut aproximativ 24.000 de solicitări eligibile", a spus Intotero.

Întrebată dacă asta înseamnă că 14.000 de solicitări au rămas pe "dinafară", ea a replicat: "Nu este vorba chiar de 14.000, pentru că între timp au fost și unele cupluri care au renunțat din diferite motive. De aceea, un număr exact nu pot să vi-l furnizez în momentul de față, având în vedere că avem deja încă cupluri care sunt în procesul de tratament cu medicamente sau de a face procedura de fertilizare, dar avem și cupluri care au făcut solicitare pentru a beneficia de o amânare, din anumite considerente medicale. De aceea, un număr exact este foarte greu să vi-l punem la dispoziție".

Ministra a mai punctat că recomandările de la Curtea de Conturi sunt ca documentele necesare accesării banilor trebuie depuse prin intermediul unei platforme digitale, care nu este încă finalizată.

"Platforma încă nu este făcută, o vom închiria, suntem în curs de a o realiza, pentru că nu știam dacă se aprobă sau nu se aprobă acest program, ori, să avem o cheltuială pentru o astfel de platformă, fără să știm că acest program continuă, nu era în regulă. Dar, odată cu publicarea acestei hotărâri de Guvern, continuăm demersurile pentru a avea o proprie platformă în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și, până la momentul respectiv, să închiriem o astfel de platformă pentru a respecta recomandările făcute. Practic, pentru cei care au fost declarați neeligibili, nu va fi o activitate extrem de laborioasă, pentru că mare parte din documente ei le au, cu excepția faptului că adeverința medicală trebuie să aibă o valabilitate de anumite zile, conform prevederilor medicale și, de aceea, nu se putea lua în considerare o adeverință care a fost elaborată, să spun, anul trecut, undeva în cursul lunii martie", a explicat Natalia Intotero.

Întrebată ce fac concret oamenii care vor să acceseze banii, ea a răspuns că vor depune documentele.. "prin intermediul unei platforme, s-a spus foarte clar în proiectul de Hotărâre."

+++ 

Persoanele infertile vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei pentru asigurarea medicamentelor și procedurilor de specialitate în țară, a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolac.

"Suplimentăm bugetul (Ministerului Familiei - n.r.) cu 150 de milioane lei, astfel încât să acoperim aproximativ 10.000 de beneficiari", a mai explicat el.

În nota de fundamentare se arată că România, la fel ca toate țările europene, se confruntă cu un comportament reproductiv ce a suferit transformări negative în ultimii ani, fertilitatea scăzând într-un ritm accelerat, situându-ne sistematic, sub nivelul de înlocuire a generațiilor și având drept consecință un spor natural negativ al populației.

"Acestei realități crude i se adaugă și fenomenul migraționist, care conduce la o exacerbare a dezastrului demografic început în anii 1990-2000", potrivit proiectului.

Acest program social se adresează cuplurilor și femeilor infertile, cu vârsta cuprinsă între 20 – 45 ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană, asistată medical.

Sprijinul constă într-un ajutor financiar, neimpozabil, acordat sub forma a două vouchere, în cuantum de 15.000 lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Toate acțiunile aferente desfășurării acestui program vor fi efectuate prin intermediul farmaciilor și al unităților sanitare de stat sau private care vor dori să devină partenere în proiect. Conform raportărilor oficiale, statisticile

„Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” 2023, se prezintă, în mai 2024, după cum urmează:

 26.188 - număr total email-uri primite/cereri;

 11.383 - dosare înregistrate;

 11.068 - dosare analizate de comisie;

 10.000 - dosare declarate eligibile;

 10.000 - contracte trimise către beneficiari spre semnare;

 9322 - contracte semnate;

 9322 - vouchere emise și trimise;

 9322 - vouchere comandate;

 4702 - deconturi farmacii;

 3923 - deconturi clinici;

 2220 – sarcini confirmate;

 156 – nou născuți.

Tot în nota de fundamentare se arată că "programul reprezintă o inițiativă extrem de importantă în contextul nevoii de creștere a natalității în România, scopul acestuia fiind asigurarea viitorului și stabilității națiunii, prin continuarea acordării sprijinului financiar neimpozabil, sub forma celor două vouchere, în cuantum de 15.000 lei, destinate achiziționării de medicamente specifice - 5.000 lei, respectiv, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise – 10.000 lei".

Pentru a accesa banii, solicitanții trebuie să facă un dosar cu copii ale actelor de identitate, o declarație pe propria răspundere, document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV), eliberat de un medic specialist în obstetricăginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului, o adeverință din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului și un acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.