Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi ale Educației.

Informația a fost obținut de G4Media.ro, relatează EduPedu.ro, care a intrat în posesia unui ordin de ministru. Documentul oficial este semnat pe 1 februarie 2023

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuții domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede actul normativ.

Decizia Ligiei Deca vine după ce Florian Lixandru a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care anunța că PSD va cere dezbatere temeinică pe proiectele de legi, pe care le critica, și propunea ca acestea să nu fie aprobate în grabă, ci până în martie 2024.Secretarul de stat a șters postarea după mai multe ore de la publicare.

Lixandru este unul dintre experții PSD în echipa desemnată de partid să corecteze proiectele legilor învățământului, în varianta Deca.

+++

Ulterior, secretarul de stat Florin Lixandru a confirmat miercuri, pentru Agerpres, că i-au fost retrase atribuțiile printr-un ordin de ministru.

"Momentan sunt pe funcție, dar nu am nicio atribuție. Eu aveam atribuții pe învățământ preuniversitar și pe relația cu Parlamentul și s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuții, momentan, până la o discuție care ar avea loc în coaliție în această seară", a afirmat secretarul de stat.

El a spus că i-au fost retrase atribuțiile pentru un "delict de opinie", precizând că legile Educației sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute "temeinic, pe îndelete", mai spune sursa citată.

"Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuțiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educației este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuția coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024", a scris Lixandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege "concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor".

Lixandru afirmă că, în ceea ce privește admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă "care restrânge drastic" accesul copiilor la educație de calitate. În opinia sa, este "cel puțin discutabil" dacă liceele pot avea dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că "ar crește riscul practicii neloiale" a meditațiilor și al "corupției".

Totodată, susține Florin Lixandru cu privire la probele de bacalaureat, PSD "privește cu multă rezervă" înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

"Eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadrul liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați. Învățământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare. Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora", mai arată Lixandru.

El declară că au fost multe modificări ale Legii Educației, "fără efectul scontat".

"Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024", afirmă secretarul de stat.

+++

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că a aflat de la presă despre acest lucru și așteaptă"explicațiile doamnei ministru".

”Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce privește legile educației, ne aflăm în fața unui fenomen, părarea mea, eu credeam că e uitat, ceva ce eu am trăit înainte de 1989", a adăugat acesta.

El recunoaște că modificări de atribuții la secretari de stat au mai avut loc, dar nu ca în acest caz.

+++

Ministrul educației, Ligia Deca, a afirmat miercuri, în ședința coaliției de guvernare, că îi va schimba atribuțiile secretarului de stat Florin Lixandru, potrivit unor surse liberale.