Thorbjørn Jagland i-a trimis vineri o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, cerându-i ca autoritățile române să solicite avizul Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile adoptate săptămâna aceasta de către Parlament.

Secretarul general al Consiliului Europei precizează că ”opinia Comisiei de la Veneția ar oferi clarificări în ceea ce privește compatibilitatea acestor legi cu standardele fundamentale ale statului de drept”.

Opinia Comisiei ar fi ”complementară” evaluării pe care o pregătește Grupul de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei.

Pe 11 decembrie, Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism din cadrul Consiliului Europei, cere României un raport complet legat de modificarea celor trei legi ale Justiției. Termenul pentru transmiterea raportului este 15 ianuarie.

Anterior, Comisia de la Veneția (organism în cadrul Consiliului Europei) l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să prezinte situația proiectelor de modificare a legilor Justiției. 

Tudorel Toader a plasat însă proiectele de modificare a legilor Justiției comisiei condusă de Florin Iordache și însușite de acesta din urmă, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae și alți membri PSD și ALDE, cunoscuți pentru discursurile împotriva Justiției.

Atunci, Tudorel Toader a spus că el nu mai poate sesiza Comisia de la Veneția, dar că o va face Florin Iordache. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. 

De altfel, joi seara, după mesajul comun a șapte ambasade privind legile Justiției, Florin Iordache a ieșit și a spus că nu are de ce să sesizeze Comisia de la Veneția.