UPDATEProiectul privind desființarea Secției speciale a fost aprobat de Guvern
Proiectul inițiat de Ministerul Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost aprobat de către Guvern în ședința de joi.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a aprobat desființarea Secției, afirmând că CSM a dat și acum, și data trecută avize negative pentru demers, dar nu pentru că nu ar fi de acord cu el, ci "din alte motive".
Cîțu a mai declarat că desființarea SIIJ este o promisiune a Coaliție și o recomandare pentru respectarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Decizia Guvernului este ”o îndepărtare de moștenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD – Liviu Dragnea”, a spus vicepremierul Dan Barna.
"Este un moment de normalitate. Varianta pe care am propus-o a fost aceea de revenire la situația dinainte de atacurile aduse de PSD la Justiție, în sensul că dosarele care sunt acum în soluționare la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție vor fi trimise către unitățile de Parchet după specializare, competență, după materie. Dacă este vorba de fapte care țin de criminalitate organizată vor fi trimise la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupție vor fi trimise la DNA, dacă este vorba de alte fapte la PICCJ sau la Parchetele de pe lângă Curțile de apel. Actele, măsurile procesuale, renunțările, clasările, trimiterile în judecată care nu au fost supuse încă unui control realizat de procurorii de la SIIJ vor fi supuse controlului către procurorul general din cadrul PICCJ", a explicat ministrul justiției Stelian Ion.
+++
După aprobarea în Guvern a proiectului și votarea lui de către Parlament, cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluționarea acestora.
De asemenea, posturile aflate în schema de funcții și de personal a Secției la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind redistribuite în cadrul celorlalte secții ori în cadrul altor parchete, în funcție de necesități. După desființare, procurorii din cadrul Secției revin la parchetele de unde provin.
Pe data de 12 februarie, proiectul privind desființarea Secției Speciale a fost trimis la Guvern de către ministrul Justiției, Stelian Ion.
"În această dimineață (vineri - n.r.) am semnat și am trimis către Guvern propunerea de proiect pentru desființarea SIIJ. Ieri a fost o ședință lungă la CSM în care s-a dezbătut acest subiect și s-a dat un aviz negativ. Avizul este consultativ și am decis în urma analizei să trimit acest proiect de desființare a SIIJ", spunea, atunci, Stelian Ion.
PSD a anunțat deja că merge la CCR
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară, la România TV, că va contesta la Curtea Constituțională desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în cazul în care Parlamentul va adopta legea.
”Am anunțat public că o să votăm împotrivă. În cazul în care desființarea acestei Secții va trece de către Parlament o să atacăm la CCR cu argumentele care le avem în dotare. (…) Totuși, Secția Specială funcționează, că este boicotată, că nu i se dau procurori, asta e cu totul altceva.Nu poți, când ai o problemă cu Justiția, să te transformi și în luptătorul care salvează Justiția”, a declarat Ciolacu.
Comentarii