Ppresiuni și amenințări electorale, probleme legate de funcționarea sistemului informatic, cazuri în care candidații au continuat campania electorală în ziua votului: sunt principalele sesizări înregistrate după ora 9:00, anunță Expert Forum.

Alte nereguli des întâlnite sunt însoțirea repetată a alegătorilor în cabina de vot de către alte persoane fără a exista o justificare și abuzuri ale președinților secțiilor de votare.

La secția 379 din comuna Rozavlea (Maramureș) s-a sesizat faptul că mai multe persoane intră însoțite în secția de votare, iar organizarea este haotică. În aceeași secție a dispărut o ștampilă cu mențiunea VOTAT. Intervenția poliției nu a rezolvat problemele legate de organizarea secției de votare și de respectarea procesului de vot.

Conform Expert Forum (EFOR), operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu următoarele probleme în utilizarea acestuia: pe tableta pusă la dispoziție, apărea notificarea că cererile pentru urna mobilă pot fi depuse doar dimineața în intervalul 6-7, deși nici legea, nici hotărârile publicate de BEC nu conțin astfel de limităriîn anumite secții nu se folosește scanner-ul, datele introducându-se manual în sistem.

În Sectorul 4 din București, au fost sesizate nereguli din mai multe secții de votare cu privire la prezența unor perdele transparente la cabinele de vot care pun probleme din perspectiva respectării secretului votului.

Din informațiile obținute, în mai multe secții de votare din Giurgiu s-au făcut presiuni asupra observatorilor.

În Lețca Nouă a fost necesară intervenția Poliției. Tot în aceeași localitate, au fost identificate mai multe mașini care transportau alegători la secțiile de votare. În Lețca Veche s-au semnalat nereguli privind prezența unor persoane neautorizate în secția de votare, precum și nereguli privind pătrunderea mai multor persoane concomitent în aceeași cabină de vot.

Campania electorală nu s-a oprit în unele cazuri nici în ziua votului: la Mangalia, electorii primesc SMS-uri cu îndemnuri de vot pentru un candidat de la numărul de telefon 0723.494.689.

În Roșiorii de Vede, există încă afișe electorale pe geamurile sediilor partidelor politice și pe străzile din municipiu.

La Ghermănești (Ilfov), președintele secției de votare a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care și-au mutat reședința în circumscripția respectivă cu mai puțin de 45 de zile înainte de data alegerilor.

Președinta Secției de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei în incinta secției, pe motiv că nu există acreditare, aceasta nefiind necesară în 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanța.

La secția nr 369 din Capitală, un membru al biroului electoral a împărțit în mod repetat buletine de vot în mod necorespunzător – furnizând votanților mai multe buletine de același tip.

Observatorii Expert Forum semnalează calitatea materialelor utilizate în procesul de vot care lasă de dorit în anumite circumscripții.

Astfel, în Sectorul 2 (secția 194) și 5 (secția 854), alegătorii s-au plâns că ștampilele sunt neconforme, în sensul în care fie nu se îmbibă cu suficient tuș încât să lase o formă vizibilă pe buletinul de vot, fie se îmbibă în mod excesiv, fapt care poate conduce la violarea secretului votului.