Reuniunea Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD are loc miercuri, pe ordinea de zi fiind în principal evaluarea secretarilor de stat. Paul Stănescu a declara luni că se va lua și o decizie politică privind situația de la DNA.

UPDATE

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a precizat, miercuri, după CExN al PSD, că la Congresul extraordinar al formaţiunii din martie se intenţionează prezentarea unui proiect de ţară pe 25 de ani, care să fie ulterior supus dezbaterii publice şi transformat în lege, după discuţii cu opoziţia, scrie Mediafax.

”Adică vom prezenta ţării un proiect în care, pe fiecare domeniu de activitate, vom stabili care sunt priorităţile naţionale şi, după ce vom stabili pe fiecare priorităţile naţionale şi de ce au nevoie românii în următorii 25 de ani, vrem să supunem dezbaterii publice această ofertă în aşa fel încât ulterior să o transformăm într-o lege, motiv pentru care toate Guvernele ţării în următorii 25 de ani să respecte interesele stabilite de români”, a explicat Oprişan.

+++

"Despre congres, 10 sau 17 martie, urmând ca în zilele următoare să identificăm în care din cele două date găsim o locaţie unde să putem să facem un congres serios. Tematica congresului este în mare cea despre care am vorbit la intrare. S-a discutat şi despre eventualitatea organizării unor alegeri pentru vicepreşedinţi. Eu le-am spus că voi fi de acord doar în situaţia în care modificăm structura Biroului Permanent Naţional şi competenţele şi modul de alegere pentru vicepreşedinţi", a spus Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, conform Agerpres.

În privința evaluării secretarilor de stat, Dragnea a spus că vor fi înlocuiți 27 din cei 96 propuși de PSD, iar în alte 2-3 cazuri ”vor mai fi discuţii zilele următoare".

+++

Fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, a fost surprins de anunţul privind un congres extraordinar şi s-a exprimat împotrivă: "Nu este nevoie. Partidul este unit, avem un preşedinte ales... Pentru ce ne trebuie congres?". Şi alţi lideri PSD au fost luaţi prin surprindere de anunţul preşedintelui lor.

+++

Înainte de CEx, Dragnea a declarat că la acest congres va cere un vot de încredere din partea colegilor.

Totodată, la reuniune se va discuta de "punerea în matca lor a instituţiilor de forţă" şi va fi "redefinit şi relansat programul de guvernare".

În ceea ce priveşte comasarea DNA şi DIICOT, Dragnea a respins informaţia: "Eu nu înţeleg de ce se reîncălzeşte ciorba asta prostească, comasarea DNA şi DIICOT... Noi n-am discutat niciodata acest lucru, nici la partid, nici la parlament. De ce să se comaseze? Nici vorbă".

În ceea ce priveşte soarta şefei DNA, el a spus că ministrul Justiţiei trebuie să facă ceea ce crede: "Eu mă aştept să facă ceea ce crede că trebuie făcut şi să fie condus de bunul simţ şi de experienţa pe care o are şi de ceea ce se întâmplă în societate şi în sistemul de justiţie. Eu cred că este unul din cei mai îndreptăţiţi şi informaţi oameni din România în acest moment pentru a lua o decizie argumentată într-un fel sau altul”.

Procurorul-şef al DNA a anunţat că va ieşi într-o conferinţă de presă în această seară, începând cu 19:30. De la izbucnirea scandalului, ea a avut câteva declaraţii în presă, la ziare.com şi Antena 3, în care a respins acuzaţiile foştilor deputaţi PSD Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă.

***

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat luni că la şedinţa CExN de miercuri va urma să fie discutată evaluarea secretarilor de stat şi că nu are de gând "să execute pe nimeni", scrie Agerpres.

El a adăugat că guvernul va fi cel care va propune restructurarea sau comasarea unor instituţii. Totodată, Liviu Dragnea a precizat că premierul Viorica Dăncilă a prezentat o informare privitoare la perioada de la instalare şi până în prezent, precum şi care sunt acţiunile pe care le-a întreprins.

Luni, vicepremierul Paul Stănescu a susținut că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să îşi dea demisia de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma unor înregistrări telefonice de la DNA Ploiești difuzate de Antena 3.

Stănescu a mai spus că partidul va avea o poziţie oficială "în ceea ce priveşte această chestiune foarte gravă": "Şi noi vom lua o decizie politică şi o poziţie oficială în tot ce s-a derulat în toată media românească şi vom veni cu o decizie a partidului”.

”În CEX vom lua o decizie în ceea ce priveşte această chestiune foarte gravă", a completat vicepremierul.