Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că s-a decis ca școlile să se deschidă fizic începând de luni, 8 februarie.

UPDATE

”Nu am scăpat de pandemie” dar ”trendul e descendent”, a susținut președintele Klaus Iohannis.

”Este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic - avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile”, a declarat președintele după reuniunea de la Palatul Cotroceni.

În aceste condiții s-a decis, în unanimitate, că, începând de luni, ”majoritatea copiilor merg fizic la școală”. 

În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19 (scenariul verde), toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu.

În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri (scenariul galben), copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, deoarece se pregătesc de examen, iar din liceu merg elevii din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile aflate în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line.

În localitățile aflate în carantină, toată lumea stă acasă.

”Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului educației și Ministerului sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității. În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, a mai declarat Klaus Iohannis.

+++

O ședință în care se va decide redeschiderea sau nu a școlilor începând cu 8 februarie are loc marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la discuții pe premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

+++

Pe 14 ianuarie, președintee spunea că se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția epidemiei din fiecare localitate.

Astfel, în semestrul doi, în localitățile care intră în scenariul verde, toate școlile se redeschid, iar copiii vor merge fizic la ore.

În localitățile care intră în scenariul galben, copiii merg la grădiniță, iar elevii din clasele I-IV și clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală fizic, restul rămânând în continuare să învețe online.

În localitățile din scenariul roșu, școlile se redeschid doar pentru copiii de grădiniță și cei de ciclu primar, iar ceilalți vor învăța online. 

Iohannis: Începând din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide

Mai mult pe EurActiv »