Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus după o întâlnire cu premierul Florin Cîțu că Executivul UE colaborează strâns cu guvernul român pentru a construi un plan solid de relansare economică.

Florin Cîțu s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulți înalți oficiali europeni, pentru a discuta despre situația economică, dar și pandemia de COVID-19, campania de vaccinare și obiectivele europene privind schimbările climatice și digitalizarea.

Președinta Comisiei a salutat contactele strânse dintre București și Bruxelles din ultima perioadă pe tema finalizării Planului Național de Redresare și Reziliență. 

La rândul său, premierul a subliniat importanța investițiilor în infrastructură, inclusiv din perspectiva contribuției la tranziția ecologică și digitală, precizând că planul de redresare va fi înaintat Comisiei în perioada stabilită în documentele programatice.

Cîțu și-a exprimat încrederea că noile angajamente asumate de furnizorii de vaccinuri vor fi respectate, pentru a permite derularea, în bune condiții, a campaniilor de vaccinare anti-COVID-19. 

„Prim-ministrul României a reafirmat importanța menținerii unei abordări coordonate la nivel UE în contextul situației epidemiologice curente de la nivel european și internațional, mai ales pe fondul riscurilor generate de mutațiile virusului, și a salutat eforturile de coordonare realizate de Comisie, sub conducerea președintelui Ursula von der Leyen”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, premierul a menționat prioritatea acordată de România îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare și a evocat dialogul constant și cooperarea strânsă pe acest subiect cu Comisia. De asemenea, Cîțu a reiterat obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen. 

„Totodată, prim-ministrul României a solicitat sprijinul președintelui Comisiei Europene pentru o prezență română extinsă în cadrul structurilor de conducere de la nivelul instituțiilor europene, inclusiv în cadrul serviciilor Comisiei”, informează Guvernul.

Tot vineri, premierul Florin Cîțu a avut și o întrevedere cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, în cadrul căreia a menționat că unul dintre obiectivele cheie ale Guvernului, dincolo de combaterea pandemiei, vizează demararea procesului de redresare economică și asigurarea stabilității fiscal-bugetare. 

„Prim-ministrul României a făcut o prezentare a proiectului de buget pe anul 2021, precum și a principalelor reforme avute în vedere, în strânsă conexiune cu proiectul de buget, comisarul Dombrovskis exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Guvern în acest scop”, mai informează Guvernul.

În discuția cu vicepreședintele Comisiei, Cîțu a arătat că utilizarea mecanismelor din domeniul fiscal pentru încurajarea tranziției ecologice trebuie să țină cont de circumstanțele specifice ale fiecărui stat membru, pentru a evita un impact bugetar excesiv asupra unora dintre acestea.

Prim-ministrul român a avut vineri și o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul vizitei pe care o efectuează la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au avut discuții privind dosarele majore la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, pe eforturile de relansare economică la nivel european și pe agenda externă a Uniunii.

Prim-ministrul Florin Cîțu a prezentat prioritățile Guvernului României și a exprimat angajamentul țării noastre de a sprijini în continuare eforturile de consolidare a coeziunii și convergenței la nivelul Uniunii.