Autoritatea Electorală Permanentă informează șeful instituției, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, și-a înaintat miercuri celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcție.

"Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11 ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar", a transmis AEP într-un scurt comunicat de presă.

Decizia lui Buică vine după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și a sesizat Parchetul în cazul lui după ce există indicii referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

ANI anunța că, în exercitarea atribuțiilor de președinte al AEP, Buică a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.

Tot luni, Buică a declarat pentru News.ro că nu are motiv să demisioneze din funcție sau să fie schimbat de la șefia AEP deoarece a respectat legea, atât pe cea civilă, cât și pe cea penală. Referitor la acuzațiile pe care i le aduce ANI, el a precizat că angajarea cumnatei sale a fost una „legală și morală”