Noul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, acuză că s-au făcut presiuni asupra partidelor din coaliția de guvernare pentru a nu fi numit la șefia instituției.

"Au fost presiuni destul de mari asupra partidelor de la guvernare ca eu să nu fiu numit în această funcție. Știu mai multe, dar nu am dovezi materiale. (…) Din păcate, angajarea mea a fost atât de mult întârziată încât să nu pot să fac niciun buget, să nu pot să contribui direct nici la PNRR, să nu pot să fac nimic. Au împins numirea mea pe post cu câteva zile după toate aceste operațiuni. Din păcate asta este România în care trăim chiar și astăzi”, a precizat Octavian Berceanu în cadrul emisiunii "Audiențe" de la Radio Clasic.

Berceanu a mai spus că Garda de Mediu a fost concepută ca un "fake" de la bun început.

"Corupția era maximă și ca urmare a presiunii UE au fost create aceste organisme cum sunt Garda de Mediu, Garda Forestieră etc.  Dar în aceste instituții și-au trimis oameni cei interesați. Timp de ani de zile Garda de Mediu a fost populată cu politicieni sau oameni cu interese în zona de business și acoliți ai lor, foarte slab pregătiți. Presiunea corupției asupra acestui gen de activitate este foarte mare", a mai spus acesta, potrivit sursei citate.

Șeful Gărzii de Mediu a mai adăugat că "sistemul format din actualii comisari este tributar anilor '90 - 2000".

+++

Berceanu, propus de USR PLUS la șefia Gărzii de Mediu, a fost numit în funcție prin decizia premierului Florin Cîțu pe 12 martie. Acesta este inginer silvic, fost consilier în CGMB și este cunoscut pentru campaniile împotriva depozitelor ilegale de deșeuri.