Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, a spus sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD că a venit în România pentru a deschide o nouă pagină în relația dintre social-democrații români și familia lor europeană.

PSD este un partid „puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”, a spus Stanișev în fața delegaților social-democrați prezenți la Congres.

În plus, șeful PES și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, dar și admirația personală pentru aceasta.

„Viorica şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil şi a demonstrat de atunci că are şi curajul şi capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului şi de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut”, a spus Stanișev.

El s-a referit și la tensiunile dintre PSD și PES din prima parte a acestui an, când socialiștii europeni au înghețat relațiile cu formațiunea din România.

„Nu este un secret faptul că au existat probleme şi dificultăţi în dialogul dintre PSD şi familia social-democrată europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiştilor Europeni a recunoscut din nou statutul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider şi prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol uşor şi pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Preşedinţia republicii”, a spus Serghei Stanişev.

Stanişev a mulţumit premierului român pentru iniţiativa de „a pune pe baze noi şi de reporni dialogul” la nivel european.