Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost găsit vinovat în dosarul privind fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu în 2012 și a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Prin hotărârea definitivă pronunată vineri de instanța supremă, Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumul la doi ani de închisoare cu suspendare și la un termen de încercare de patru ani.

Președintele PSD a fost acuzat de DNA de folosirea influenței sau a autorității în virtutea fncției de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Completul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost condus de judecătorul Livia Stanciu, iar decizia a fost citită de magistratul asistent Veronica Iunga.

În acest dosar, procurorii DNA ceruseră magistraților o pedeapsă cu executare pentru Dragnea, solicitând un minimum între trei și cinci ani de închisoare.

În cererea procurorilor se arăta că liderul PSD ar fi tratat alegătorii ca pe niște obiecte, iar neprezentarea la vot a fost văzuta ca "un moft, nu ca un drept".

În faza precedentă a procesului, Dragnea fusese condamnat la doar un an de închisoare cu suspendare.

Liviu Dragnea a fost obligat și la plata către stat a 550 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.