Șeful informațiilor militare israeliene, Aharon Haliva, a demisionat pentru că nu a reușit să prevină atacul Hamas din 7 octombrie 2023, transmite armata israeliană. Haliva devine astfel primul oficial israelian de prim rang care părăsește funcția.

Aharon Haliva s-a retras din Forțele de Apărare IDF după ce a lăsat o scrisoare de demisie pe biroul șefului de stat major al IDF, Herzi Halevi.

"Într-o decizie luată împreună cu șeful de stat major și cu aprobarea ministrului apărării, generalul-maior Aharon Haliva își va încheia rolul și se va retrage din IDF după numirea unui succesor printr-un ordonator și proces profesional. Generalul-maior Aharon Haliva a notat în cererea sa marea sa apreciere pentru performanța personalului Direcției de Informații Militare în timpul războiului", a precizat IDF la scurt timp după anunțul demisiei.

Șeful Statului Major i-a mulțumit generalului-maior Aharon Haliva pentru activitatea sa lungă de 38 de ani în cadrul IDF, timp în care a contribuit "semnificativ ca luptător și comandant la securitatea statului”.

Haliva afirmă că ar dori să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie și promite că va face tot posibilul pentru a îndeplini cât mai multe dintre obiectivele războiului, în perioada în care va mai rămâne în funcție.

Aceste obiective includ restabilirea dominației militare în nordul și sudul Fâșiei Gaza, descurajarea amenințărilor ulterioare din partea Iranului și a altor inamici străini și returnarea ostaticilor.

Din 7 octombrie, au crescut solicitările publice privind demisia sa. La zece zile după atac, Haliva a declarat că poartă întreaga responsabilitate pentru eșecurile care au dus la atacul Hamas.

"Direcția de Informații Militare, sub comanda mea, nu a reușit să avertizeze cu privire la atacul terorist efectuat de Hamas. Am eșuat în cea mai importantă misiune a noastră și, în calitate de șef al Direcției de Informații Militare, port întreaga responsabilitate pentru acest eșec”, a declarat Haliva pe 17 octombrie.

Atacul Hamas de la 7 octombrie a dus la moartea a 1.170 de persoane.