Eduard Hellvig a anunțat vineri că nu mai este în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România.

Directorul Serviciului Român de Informații spune că a încheiat protocolul secret din 2016 în baza legii și că l-a denunțat la scurt timp pentru că putea să aplice legea și fără a se stabili prin protocol relaționarea dintre Parchet și Serviciu.

„Trebuie să fii rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns cu protocoalele, în condițiile în care am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie în dezbatere publică. S-a presupus că e un abuz al SRI. Personal, înțeleg ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și voi lupta până în ultima zi împotriva abuzurilor, indiferent de cine le face”, a spus Hellvig.

„De ce l-am semnat? Ordonanța 6 din 2016 a impus să semnăm protocolul cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Am spus mai devreme, auditul intern a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii fără aceste protocoale asigurând securitatea națională a României. Personal, nu am nimic de ascuns. E un proces de transparență și normalitate pe care l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga acest lucru", a mai spus directorul SRI.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a publicat joi seara un protocol încheiat în decembrie 2016 între SRI și Parchetul General. Documentul secret prevedea cooperarea între cele două instituții „pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin” și era semnat de procurorul general Augustin Lazăr și Eduard Hellvig.

Imediat, SRI a anunțat prin vocea purtătorului de cuvânt Ovidiu Marincea, că protocolul a fost denunțat, fără a produce efecte, iar pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeași dată între Ministerul Public și SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicațiilor.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a punctat că era convins că nu mai există protocoale ilegale între serviciul de informații și instituții din justiție, după ce Curtea Constituțională a găsit neconstituțional amestecul ofițerilor din servicii în cercetarea penală. „Și SRI, și Parchetul General au afirmat răspicat, prin șefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești”, a mai scris Dragnea, vineri.

Hellvig spune că un control de legalitate pe protocolul public a fost făcut și de către președintele ÎCCJ.

„Cele două protocoale aflate în discuție, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e neclasificat, care reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI, dar nu implică SRI în activitatea Parchetului. Toate le-am adus la cunoștința comisiei parlamentare. Și președinta ÎCCJ, care are atribuții de verificare a modalității de punere în aplicare a protocolului a fost notificată cu privire la existența sa. Cel clasificat reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public. Să fim foarte clari, acest protocol clasificat ne-a fost impus de legea de organizare și funcționare a SRI, la art 8, legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială”, a spus șeful SRI.

Și Ministerul Public a precizat că protocolul cu caracter secret și-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informate atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât și Ministerul Justiției.

Purtătorul de cuvânt al SRI a spus că membrii Comisiei de control parlamentar al activității SRI au fost înștiințați despre menținerea în vigoare a protocolului neclasificat încheiat de serviciu cu Ministerul Public și despre denunțarea celui clasificat. Ovidiu Marincea a spus că în baza Ordonanței de urgență nr. 6/2016, s-au stabilit condițiile de acces la sistemele tehnice de interceptare, iar acest acces s-a realizat prin protocoale de cooperare încheiate între SRI, Ministerul Public și MAI.

Hellvig a spus că protocoalele semnate de SRI cu diverse instituții nu era obligatorii conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradițional și cadrul prin serviciul a pus în practică ceea ce scrie în legea de organizare a SRI.

În urma unui audit intern referitor protocoalele de colaborare cu alte instituții, șeful SRI spune că a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT.

„Imediat, în februarie 2017, am demarat un proces de denunțare a protocoalelor cu parchetele și instituțiile din justiție”, a declarat Hellvig.

„Nu mai există în vigoare nici un protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România”.