Conducerea Senatului a decis luni să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi. Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că procesul legislativ trebuie să pornească de la zero.

Chestorul Senatului Cristian Bodea (PNL) a declarat că rapoartele anterioare ale proiectului de lege al PNL au fost anulate, noile comisii sesizate fiind cea juridică și cea de constituționalitate. Anterior, proiectul primise rapoarte de la Comisiile de administrație și juridică.

"PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcțională până în 30 decembrie Comisia de Cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea mandat doar pentru elaborarea legilor, iar pentru următoarele amendamente (...) trebuia să se urmeze cursul firesc și că acele rapoarte sunt valabile”, a explicat Bodea, după ședința Biroului permanent, relatează Agerpres.

Chestorul a mai spus că PSD "a forțat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii”, precizând că, în opinia sa, această procedură are ca "argument politic tragerea de timp".

"O vor mai învârti (la Comisii), o votăm prin martie în Senat, se duce la Cameră și iese legea prin septembrie și s-ar putea să iasă cu două tururi", a susținut Cristian Bodea.

El a mai precizat că PNL va cere săptămânal în Biroul permanent ca rapoartele comisiilor să se întocmească cu celeritate.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, are o altă explicație pentru decizia Biroului permanent.

"Rapoartele Comisiilor juridică și pentru administrație publică au fost făcute în perioada în care Comisia de Cod electoral, singura abilitată să discute propunerile electorale, funcționa. Comisia de Cod electoral și-a încetat activitatea la finele anului, în 30 decembrie 2015, iar rapoartele comisiilor de specialitate au fost făcute în perioada în care activitatea comisiei era încă validă, reglementată. Așadar, am constat nulitatea acestor rapoarte și sigur că procesul legislativ trebuie să pornească de la zero”, a afirmat Tăriceanu.