Plenul Senatului a respins miercuri, cu 33 de voturi "pentru" și 47 de voturi "împotrivă", proiectul de lege inițiat de USR pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

De asemenea, Comisia juridică și cea de administrație publică au adoptat, la începutul lunii, un raport comun pentru respingerea legii.

Proiectul prevede ca în cel de-al doilea tur de scrutin să intre doar candidații care au ocupat primele două poziții în primul tur, cu excepția situației în care unul dintre ei a obținut deja peste 50% din voturi în prima rundă de alegeri.

Inițiatorii susțin în expunerea de motive că există mai mulți primari care au fost aleși cu sub 50% din voturi, astfel că "nu asigură reprezentativitatea pentru localitatea respectivă, ci doar a unei minorități minore mai active".

Parlamentarii USR dau exemple prin care arată că Gabriela Firea a fost aleasă primar al Capitalei cu doar 13,84%, iar Emil Boc a primit 23,60% din voturile clujenilor.

Potrivit lui deputatului USR Cătălin Drulă, prezența la vot a grupurilor parlamentare a fost: USR - 84%, neafiliați - 58%, PSD - 56%, UDMR - 44% și PNL - 38%.


+++

Pe 21 mai, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, respingerea inițiativei cetățenești ”Oameni noi în politică", care propunea, printre altele, revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

În ultima perioadă, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au cerut revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Primarii erau aleși, până la alegerile locale din 2012, în două tururi de scrutin, dar legislația a fost modificată la recomandarea președintelui de atunci, Traian Băsescu.