Senatorii PSD din Comisia de Apărare au anulat marți audierea Speranței Cliseru și a lui Carmen Dan, la propunerea lui Șerban Nicolae.

Audierea a fost anulată cu circa o jumătate de ora stabilită pentru începerea ședinței, astfel că Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a ajuns la Comisie, dar nu a putut decât să facă doar declarații în fața presei. La audiere ar fi trebuit să ajungă și ministrul de Interne, Carmen Dan, și Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția jandarmilor pe 10 august, după care a fost promovat în funcția de șef al Jandarmeriei București.

Motivul invocat de senatorul PSD Șerban Nicolae a fost acela că Marcel Vela, președintele liberal al Comisiei de Apărare, nu i-a consultat pe senatorii PSD înainte de a transmite invitațiile către Carmen Dan, Speranța Cliseru și către Laurențiu Cazan.


Vela a propus ca audierile să fie reprogramate pentru săptămâna viitoare, dar propunerea sa a fost susținută doar de patru senatori.

Vela a mai spus că raportul trimis de Carmen Dan cuprinde o serie de contradicții:
"Citind raportul, sunt câteva contradicții în desfășurarea operațiunilor militare ale jandarmilor în Piața Victoriei. Este normal și firesc să se afle adevărul, nu legat de partea penală, care nu e treaba parlamentarilor, ci legat de partea procedurală, militară, pentru că, dacă au fost neconcordanțe, suntem obligați, ca și comisie, ca aceste neconcordanțe legislative să le reparăm. Un alt 10 august să nu se mai repete în istoria României. Și dacă noi nu aflăm ce neconcordanțe au fost, cum s-au suprapus, ce au greșit, cu dotări, cu proceduri".

Luni, Carmen Dan a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor, spunându-le că va merge la Comisia de Apărare din Senat, unde va clarifica "tot ce este de clarificat" în legătură cu intervenția din Piața Victoriei: "Un astfel de cadru poate fi mâine la Comisia de Apărare din Senat, unde sunt invitată începând cu ora 14.30. Vă asigur că acolo avem toată disponibilitatea să răspundem tuturor întrebrilor".

Speranța Cliseru a precizat că doarme liniștită și că nu e o victimă.

"Nu sunt nicio victimă. De ce aș fi victimă? Eu îmi văd de treaba mea, de atribuțiile mele, știu ce am de făcut. Nu sunt victima nimănui și nimeni nu o să mă transforme pe mine în vreo victimă, oricât ar încerca. Nu mă simt victimă, nu mă simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea și de atribuțiile mele și atâta vreme cât în statul român, legislația și drepturile omului se respectă, eu nu îmi fac probleme. Eu dorm liniștită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am făcut nimic imoral, nu dau vina pe alții", a spus Prefectul Capitalei.