Senatorii au dezbătut și votat miercuri proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale după ce PNL, PSD și UDMR și-au impus amendamentele marți în Comisiile de specialitate.

UPDATE

Proiectul adoptat de Guvern anul trecut a trecut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 79 de voturi "pentru", 37 de voturi împotrivă și nicio abținere. În forma actuală, acest proiect nu rezolvă problemele de inechitate și nici nu face economii la bugetul de pensii, iar reforma cerută atât de Comisia Europeană, cât și de opoziție este inexistentă.

România are aproximativ 200.000 de "speciali", iar modificările de miercuri vizează peste 6.000 de magistrați și aviatori.

+++

Ședința Comisiilor de marți a fost una tensionată, iar opoziția a acuzat că nu a fost lăsată să vină cu amendamente. După votul din Senat, proiectul va merge în Camera Deputaților, for decizional.

Liderul AUR, deputatul George Simion, a urcat în loja în care USR a afișat un banner cu mesajul "Tăiați pensiile speciale" și s-a alăturat protestului.

USR a susținut în plen amendamentele respinse în Comisii, însă acestea au fost respinse pe bandă rulantă.

În timpul dezbaterilor, parlamentari ai USR au afișat de la unul dintre balcoanele plenului un banner cu mesajul "Tăiați pensiile speciale" și pancarte cu mesajul "Pierdem bani din PNRR".

Senatorii USR au protestat înainte de începerea ședinței de plen și în Foaierul Senatului.


A avut loc un schimb aprins de replici în plen după ce USR l-a atacat pe Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie specială. Liberalii, în frunte cu șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, au sărit să-i ia apărarea pentru că este un om care "a dormit în corturi, la 40 de grade, și-a văzut rar familia și și-a pus în pericol viața pentru țară".

Când USR a spus că asta nu justifică instituirea unei pensii speciale, Alina Gorghiu a luat cuvântul și a zis că "aici se discută legea pensiilor speciale, nu cazul lui Nicolae Ciucă".

+++

”Am decis să apelăm la toate metodele de protest față de menținerea pensiilor speciale. Zilele astea, PSD și PNL au dat la o parte orice mască, au călcat în picioare orice regulă în comisii și în plen doar pentru a proteja un sistem ticălos, privilegiile și puterea de a împărți bani”, a declarat liderul de grup al senatorilor USR Radu Mihail. 

”Astăzi, coaliția trebuie să fie oprită la Senat, să treacă această lege a pensiilor speciale pentru că blochează banii din PNRR. Sunt bani pentru care România a muncit, sunt bani de care România are nevoie să dezvolte. Coaliția își vede de interesele sale în Parlament, nu are alte interese decât să își protejeze privilegiații. USR susține un sistem bazat pe contributivitate, pentru toate profesiile. Militarii, polițiștii, magistrații sunt categorii profesionale pe care le respectăm, așa cum îi respectăm și pe toți ceilalți 5 milioane de oameni care au pensia medie de 2000 de lei”, a spus senatoarea Simona Spătaru.

”Din tranșa aceasta puteam construi 22 de crește. Noi tăiem creșele și tăiem viitorul copiilor și tinerilor români pentru ca Nicolae Ciucă să aibă în continuare pensie de lux. Asta trebuie să se oprească”, a completat senatorul USR Ștefan Pălărie.

Modificările vizează, pe scurt:

 - pensia să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată înainte de pensionare;

- supraimpozitare cu 15% pe suma plătită pe partea de necontributivitate (pierderile de venituri pentru categoriile vizate vor fi de la câțiva zeci de lei la cel mult 2.000 -3.000 de lei);

- indexarea anuală a pensiilor speciale cu rata inflației, nu în funcție de creșterea salarială;

- dispar cinci sporuri pentru pensiile speciale ale angajaților din MApN și MAI;

- fără pensionare, respectiv pensii speciale, pentru membrii CSM după primul mandat;

- fără cumul pensie specială - salariu de la stat;

Modificările sunt cruciale pentru că România riscă să piardă o sumă uriașă din banii alocați prin PNRR, dacă reforma pensiilor speciale nu se face până în luna iunie.

Executivul de la Bruxells cere autorităților de la București să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.).

Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

De asemenea, oficialii europeni cer ca țara noastră să renunțe și la posibilitatea ca unele categorii de oameni să se pensioneze anticipat la vârsta de 45 de ani.