Senatul a adoptat miercuri inițiativa legislativă a ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care se taxează pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei. Proiectul a primit 76 de voturi "pentru", 16 abțineri și niciun vot "împotrivă".

De precizat că doar senatorii PNL s-au abținut de la vot, iar Florin Cîțu a explicat că PNL s-a abținut pentru că proiectul este făcut de un "inițiator care nu vrea să-și impoziteze propria pensie".

Potrivit Agerpres, Teodorovici spune că prin acest demers "se face dreptate și justiție socială".

Proiectul privind taxarea pensiilor a fost amendat chiar de către inițiator, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivității să nu fie taxată.

Un alt amendament, propus de senatorul UDMR Tanczos Barna și adoptat de Comisia de buget-finanțe și de plen, prevede că și pensia șefilor de stat intră sub incidența proiectului de lege.Senatorul PNL Florin Cîțu a propus un amendament, respins de plen, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%.

"Prin acest amendament se elimină demagogia și ipocrizia", a spus Cîțu, care a explicat că pensiile parlamentarilor cu un singur mandat sunt mai mici de 7.000 de lei și astfel nu sunt taxate.

Senatorii USR au propus scăderea plafonului pentru taxarea pensiilor speciale de la 7.000 la 4.000 de lei, dar acest amendament formulat direct în plen nu a fost luat în considerare.

Proiectul privind taxarea pensiilor a fost amendat chiar de către inițiator, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivității să nu fie taxată.Un alt amendament, propus de senatorul UDMR Tanczos Barna și adoptat de Comisia de buget-finanțe și de plen, prevede că și pensia șefilor de stat intră sub incidența proiectului de lege.

"Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, pentru un număr de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârșitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite în cuantum de 105.706.216 lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat bazată pe contributivitate reprezintă aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%. Se constată că în cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazată pe necontributivitate este dominantă comparativ cu cea bazată pe contributivitate", se arată în expunerea de motive.

De asemenea, inițiatorul explică, în expunerea de motive, că în stabilirea plafonului de 7.000 de lei peste care se propune taxarea pensiilor s-au folosit studii recente făcute de Academia Română, fiind avute în vedere și cerințele de convergență a veniturilor prezentate în raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro.