Senatul a adoptat Declarația privind nevoia prevenirii și combaterii oricăror forme de instigare la ură sau a unor atitudini extremiste, antisemite sau de negare a Holocaustului.

Actul a fost adoptat cu 71 de voturi "pentru", iar doi senatori AUR s-au abținut.

Declarația a fost propusă spre adoptare de fosta șefă a Senatului, președinta Comisiei pentru drepturile omului, Anca Dragu.

Astfel, potrivit textului, Senatul declară, printre altele, că, potrivit rolului și atributelor sale în statul român, se angajează ca nicio generație prezentă și viitoare a României să nu mai fie victima actelor de trădare și desconsiderare a ființei umane, omagiază victimele Holocaustului din România și de pretutindeni și invită la un moment de reculegere, propune inițierea Pactului național de neuitare a Holocaustului și a victimelor sale și de prevenire a oricăror tendințe și acte de încălcare a drepturilor și libertăților omului și declară că apărarea și garantarea drepturilor omului nu reprezintă o opțiune.

"Ele sunt și trebuie să fie originea și baza tuturor acțiunilor și deciziilor noastre. Să le tratăm, atunci, ca atare. Pentru că pacea, siguranța, umanitatea, prezentul și viitorul democrației în lume au un singur răspuns și o singură soluție: Drepturile și libertățile omului ridicate la rang de formă firească de a fi! Nu uităm. Nu repetăm!", potrivit textului din Declarație.

„Lecția odioasă a Holocaustului trebuie să reprezinte pentru întreaga lume o responsabilitate enormă pentru prevenirea și combaterea oricăror încălcări ale drepturilor și libertăților umane, oricăror acte de antisemitism. Apărarea și garantarea drepturilor omului nu reprezintă o opțiune, iar nesocotirea acestor drepturi a avut ca rezultat acte barbare care au revoltat conștiința omenirii”, a declarat senatoarea Anca Dragu.