Senatul a adopat miercuri un proiect de lege inițiat de PSD, ALDE, UDMR și Pro România prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, iar data următoarelor alegeri nu va mai fiestabilită de Guvern, ci de Parlament.

Proiectul de lege a fost inițiat de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și liderii UDMR și Pro România, Kelemen Hunor și Victor Ponta.

Astfel, proiectul adoptat arată că "mandatele în curs ale primarilor, primarului general al Municipiului București, președinților de CJ, consilii locale, CGMB și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență".

A doua prevedere arată că "data alegerilor va fi stabilită prin lege de Parlament".

+++

Decizia Senatului vine în contextul în care, pe 6 aprilie, vcicepremierul Raluca Turcan a anunțat că alegerile locale se amână, iar mandatul aleșilor locali va fi prelungit printr-o Ordonanța de Urgență.

OUG a ajuns la Parlament pentru a fi aprobată, dar parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și Pro România din Comisia juridică au modificat-o drastic.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca proiectul legislativ să ajungă pe masa Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.