Senatul a adoptat luni, cu unanimitate de voturi, inițiativa parlamentarilor USR Oana Țoiu și Adrian Wiener prin care femeile însărcinate vor avea acces gratuit și imediat la servicii și analize de monitorizare a sarcinii și lăuziei.

Femeile însărcinate sau lăuze vor fi incluse în Programul Monitor și vor putea face analize în maximum cinci zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depășit în unitatea medicală la care merg.

Până acum, doar pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale beneficiau de facilitățile din Programul Monitor. 

Deputata Oana Țoiu a argumentat că, deși legea garanta și până acum accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă acestea aveau sau nu aveau statutul de asigurat, în practică, multe femei erau refuzate, pe motiv că „s-a terminat plafonul” sau că „nu mai sunt bani”. 

„Această propunere legislativă care asigură accesul gratuit și prioritar pentru femeile însărcinate, dar și pe perioada de monitorizare de după naștere, a venit ca urmare a analizelor făcute de organizații non-guvernamentale, care ne-au arătat că o treime din femeile însărcinate din România nu și-au făcut analizele recomandate din cauza dificultăților financiare. O femeie însărcinată, cu sarcină cu risc, nu poate să vină peste o lună, să vină peste două luni, să vină peste trei luni”, a spus Țoiu.

La rândul său, senatorul USR Ștefan Pălărie a afirmat, în cadrul dezbaterilor din plen, că măsura este în special bine-venită pentru mamele din grupurile sociale defavorizate.

„Urările de bine nu ajută o mamă să treacă cu bine prin sarcină și să nască fără probleme. Prin această inițiativă, dăm o speranță mamelor, cu precădere celor din zone sărace, pentru că vedem că harta sărăciei se suprapune aproape perfect peste harta incidentelor medicale în timpul sarcinii”, a declarat Ștefan Pălărie. 

Deputatul Adrian Wiener, care este și medic, spune că votul  este un pas important într-un demers firesc. 

„Trebuie făcute multe lucruri în ceea ce privește medicina gravidei și a nou-născutului, dar accesul fără plafon și în timp util la analize și investigații în timpul sarcinii este esențial. Mă bucur nespus că am găsit convergență politică și Senatul României își asumă acest proiect”, susține Adrian Wiener, unul din coinițiatori.

Senatul este prima Cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.