Senatul a aprobat luni Legea prevenirii separării copilului de familie, inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea.

"Am votat alături de alți 93 de senatori pentru ca Observatorul Național al Copilului să devină o realitate și toți copiii vulnerabili din România să fie în atenția autorităților", a anunțat Gabriela Firea într-un mesaj postat pe Facebook.

Ea a precizat că proiectul a fost asumat în PNRR și a primit aprobarea Guvernului la începutul anului.

Potrivit Gabrielei Firea, Observatorul Național al Copilului va fi prima bază de date cu informații despre toți copiii vulnerabili din România, iar autoritățile locale vor primi finanțarea suplimentară în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator. În plus, la nivel local se vor înființa consilii comunitare consultative din care vor face parte de la medic, preot sau învățător, până la reprezentanți ai societății civile.

În paralel, acest nou cadru legislativ va fi completat cu 150 de centre de zi și vor fi puse la dispoziția primarilor din toată țara 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR.

"Primăriile încă pot depune proiectele până la 10 aprilie 2023, individual sau în parteneriat cu organizații acreditate ca furnizori de servicii sociale. Îi asigur pe toți primarii că suntem la dispoziția lor pentru orice fel de întrebare și că avem resursele necesare", a adăugat Firea.

Proiectul mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților, iar apoi merge la promulgare la președinte.