Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede majorări salariale pentru demnitari de la 1 noiembrie.

Majorările adoptate vin ca urmare a unor amendamente depuse de UDMR la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 115/2022 pentru completarea art. I din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În prezent, salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie. UDMR a introdus o actualizare a indemnizațiilor demnitarilor cu salariul minim din 2021, majorat și el între timp.

O altă prevedere introdusă de UDMR și aprobată de senatori vizează o creștere de 25% a salariilor la Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, pe perioada cât aceste instituții au activitate.

Ulterior, PSD a transmis că va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali. 

"Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi  neadecvată, în actualul context economic", a explicat PSD.

De altfel, PSD spune că a atras atenția asupra acestui aspect chiar prin intervenția liderului grupului senatorilor social-democrați, Radu Oprea: „Propunerea Partidului Social Democrat în Guvernul României va fi ca din Anexa IX să fie supus acestei reglementări doar punctul „C” [respectiv punctul care se referă strict la aleșii locali].

Proiectul, adoptat cu 91 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" și patru abțineri merge acum la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Cum au votat partidele:

39 de senatori PSD, 31 de la PNL, 12 de la AUR, șapte de la UDMR și doi neafiliați au votat "pentru". Singurii care au votat "contra" sunt cei de la USR.

Tot miercuri Curtea Constituțională a admis sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public

USR a depus două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute prin Parlament.Principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege menționate, inițiatorii nu au indicat de unde vor fi luați banii, adică sursa de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susținea USR.

Reprezentanții acestui partid spuneau că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat și care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunțat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.