Ministrul de externe nu se consideră vinovat de cozile de la secțiile de votare din străinătate din ziua alegerilor europarlamentare și majoritatea senatorilor au fost de acord cu el.

Moţiunea simplă „26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!”, iniţiată de 34 de senatori PNL, USR şi PMP, a fost respinsă marţi în plenul Senatului.

În favoarea acesteia au votat 37 senatori şi 69 au fost împotrivă. Votul a fost electronic secret, scrie Agerpres.

Iniţiatorii au susţinut, în textul moţiunii, dar şi în plen, că Meleşcanu a gestionat MAE şi a organizat alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai în străinătate „în mod iresponsabil”.

„Ce s-a întâmplat în 26 mai, la secţiile de votare din diaspora, a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale şi de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleşcanu. (...) Aţi eşuat lamentabil şi irevocabil în faţa cetăţenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Vă cerem formal şi explicit să vă daţi demisia, domnule Meleşcanu!”, se arată în textul moţiunii simple.

În replică, ministrul de extern a susținut că dublarea prin referendum a alegerilor parlamentare europene a creat principala problemă cu care am fost confruntaţi în aceste alegeri. „Din păcate nu s-a anunţat nimic dinainte, ci s-a publicat imediat (...) în Monitorul Oficial decretul preşedintelui privind organizarea referendumului”, a spus şeful diplomaţiei române în plenul Senatului.

El a adăugat că o altă cauză „care a condus la disfuncţionalităţi” este legată de funcţionarea secţiilor de votare, respectiv lipsa reprezentanților partidelor politice.

Alte probleme enumerate de ministrul de Externe sunt legate de spaţiile în care au funcţionat secţiile, actele de identitate expirate ale mai multor persoane care doreau să voteze, precum şi de „anumite grupuri de susţinători”, despre care Meleşcanu a spus că „au continuat să facă campanie electorală, ceea ce e interzis prin lege, şi în secţiile de votare, inclusiv prin purtarea unor tricouri pe care erau patru litere „sus şi jos PSD”, şi care defilau în secţiile de votare, inclusiv în perioada votului”.