Plenul Senatului a dezbătut și votat, luni, legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali. Senatul este for decizional. Au fost 86 de voturi ”pentru” și unul ”împotrivă”.

UPDATE 17:53 

Un senator liberal anunță că liberalii se vor retrage din sală la momentul votului, pentru a nu exista confuzii cu privire la poziția PNL.

UPDATE 17:45

Senatorii au aprobat propunerea de a fi depuse amendamente în plen.

UPDATE 17:41

Reprezentantul Guvernului a precizat că Executivul nu a reușit să finalizeze un punct de vedere  referitor la această lege.

Proiectul a fost adoptat tacit, în noiembrie, de Camera Deputaților.

Comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil.

Dezbaterea din Senat vine la mai puțin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat și proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. 

Ce pensii vor avea, potrivit Realitatea TV, aleșii locali:

 
  • un primar de comună va avea peste 500 de lei
  • un primar de reședință de județ va avea peste 1.000 de lei
  • un președinte de Consiliu Județean - circa 1.300 lei

Antena 3 prezintă alte sume, mult mai mari: Astfel,

  • un primar de comună ar primi 1.500 de lei
  • un președinte de consiliu județean ar urma să aibă o indemnizație de 3.400 de lei după un mandat, iar pentru trei mandate de 10.000 de lei.

De indemnizație ar trebui să beneficieze și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care au avut anterior intrării în vigoare a legii această calitate.

De pensiile speciale nu vor beneficia cei care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupție, dacă această infracțiune a avut loc în perioada în care dețineau funcția de primar, viceprimar, președințe și vicepreședinte de consiliu județean.

Proiectul de lege a fost inițiat de către 29 de parlamentari PSD, UDMR, PNL, UNPR, precum și din partea minorităților naționale, notează Mediafax.

Liderii PSD au anunțat că vor vota legea, în timp ce liberalii au precizat că se vor opune.