Senatorii au dezbătut și respins miercuri proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, după ce președintele Klaus Iohannis a criticat adoptarea lui tacită la Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost respins cu 126 de voturi. Doar senatorii UDMR - 9 la număr - au votat în favoarea proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

"Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenția. Proiectul privind autonomia a fost respins în Senat acum. El nu fost adoptat niciodată în Camera Deputaților, să fie clar. Guvernul a trimis un punct de vedere abia după îndeplinirea termenului de adoptare tacită, respectiv după patru luni de zile. Au trimis patru cuvinte. Asta a blocat procedura de respingere în Camera Deputaților. S-a întrebat vreodată președintele dacă Guvernul lui și-a făcut treaba? Nu, nu a avut timp", a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

El a cerut serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui vreo informare referitoare la acuzațiile pe care Klaus Iohannis le-a adus la adresa PSD.

"Solicit serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă eu am trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD pentru că nu poți duce lupta electorală la un asemenea nivel. Vorbim de responsabilitatea celei mai înalte funcții în statul român", a mai spus Ciolacu.

Ce prevede proiectul de lege adoptat tacit de deputați?

Propunerea legislativă, care aparține deputaților UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy și Biro Zsolt-Istvan, prevede ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc ar urma să fie aprobat prin referendum de către cetățenii Ținutului Secuiesc.

Actul normativ se referă la județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, care ar forma o regiune autonomă, cu personalitate juridică.Ținutul Secuiesc ar urma să aibă o organizare administrativă proprie, autorități publice și instituții proprii la toate nivelurile, iar limba maghiară ar fi limba oficială a regiunii autonome.

Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative, apreciind că e neconstituțională. Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic și Social (CES) și Consiliul Legislativ au dat avize negative.

Dăncilă îi cere demisia lui Ciolacu de la șefia interimară a PSD

După acuzele președintelui, mai mulți sociali democrați au dat vina pe liberali pentru modul greoi în care au loc lucrările Legislativului, deși PSD deține majoritatea. Ei au precizat că proiectul va fi respins în Senat. 

Viorica Dăncilă, fost președinte al PSD și premier, a solicitat demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea interimară a PSD.

"Oricine ar fi fost liderul PSD și președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos și în egală măsură jenant pentru România și pentru Parlament, dar și pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu", a scris pe Facebook Viorica Dăncilă.

 

Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de...

Gepostet von Viorica Vasilica Dăncilă am Mittwoch, 29. April 2020

Iohannis: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor

Mai mult pe EurActiv »