Senatorii PSD și ALDE au votat împotriva cererii DNA de a încuviința urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Votul a fost unul clar în favoarea colegului lor.

37 de senatori au votat „pentru”, 77 „împotrivă” și o abținere.

Astfel, DNA nu va putea să înceapă urmărirea penală împotriva ministrului Viorel Ilie.

Conform procurorilor, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată.

„Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, se arată într-un comunicat al DNA.

Proba scrisă a avut loc pe 31 iulie 2017, dar în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, „cu intenție, a determinat-o pe suspecta Felicia-Elena Pop (șefa de cabinet, n.r.) să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017”.

Ceea ce s-a și întâmplat, conform procurorilor.

„În aceeași zi (28 iulie, n.r.), directoarea de cabinet, Felicia-Elena Pop a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați”, descriu procurorii.

De fapt, mai spune DNA, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. „În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”.