Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma ”educație sexuală” cu ”educație sanitară”.

Pentru forma inițială a legii au votat 68 de senatori (PNL, PSD, UDMR și AUR). Senatorii USR s-au abținut.

Legea va fi trimisă la Camera Deputaților.

Pe 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul de lege eliminând sintagma ”educație sexuală” din lege, pentru a o înlocui cu ”educație sanitară”. În plus, ei au decis că participarea la cursurile de educație sexuală să se facă doar cu acordul scris al părinților.

Klaus Iohannis a atacat proiectul de lege la CCR, care a stabilit că e constituțional, astfel că șeful statului l-a retrimis în Parlament pentru reexaminare. 

”Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arata în cererea de reexaminare a președintelui.

Discuțiile în Senat au fost aprinse, cei mai mulți vorbitori folosind aceleași argumente ca și BOR în comunicatul de astăzi.

"Aici este vorba de un subiect care ține de conștiință și este foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliției, să susținem un punct de vedere unitar. Este adevărat, am discutat acest subiect, s-au exprimat puncte de vedere, păreri și încă nu s-a luat o decizie în coaliție și, de altfel, ceea ce am discutat toți este vorba de o anumită dificultate, de a putea impune o anumită decizie care se ia la nivelul coaliției către toți parlamentarii din coaliție”, a declarat marți președintele PNL Ludovic Orban.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a avut săptămâna trecută o poziție diferită: ”E de neacceptat ca exact acei copii care sunt cei mai vulnerabili să nu poată participa, pentru că părinții lor nu sunt conectați la agenda publică - să fiu elegant. Exact acei copii nu au șansa să participe la orele de educație sexuală pentru că, așa cum este legea acum, se spune că la oră de educație pentru sănătate, implicit educație sexuală, un copil participă doar dacă părintele merge cu el de mână și își dă acordul".

Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat marți că, în forma actuală, proiectul nu ajută copiii și tinerii din România.

”Poziția noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situația în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situația în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declarații politice și să ne uităm la binele copiilor și al tinerilor", a precizat Dragu.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu este în favoarea educației sexuale, apreciind că trebuie cuprinsă într-un sistem "modular" sub conceptul "Educație pentru viață".

"Sunt dezbateri în coaliție. Punctul meu de vedere este extrem de clar: Educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă - va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie. Doi - educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară. (...) Această programă este foarte judicios construită. Pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noțiuni și merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe și complicate noțiuni de educație sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie și de cadre medicale, eventual", a explicat ministrul, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.