Plenul Senatului a aprobat, joi, cererile DNA de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova. Acesta susține că în afară de un denunț nu există probe în dosarul său de 3.000 de pagini.

 
 
Preluare www.privesc.eu
 
UPDATE 13:05
 
Cristian Bodea (PNL), membru în comisia de numărare, a scris, pe Facebook, că un senator a furat o bilă și a pus în urmă o bilă de hârtie.
 
"Votul la Șova a fost o formalitate: 95 la 30. Surpriza a fost că, deși eu le-am dat doar bile de plastic, într-o urnă am găsit o bilă de hârtie. Semn că un senator a furat-o pe cea reală. Oare care dintre ei are probleme cu «bilele»?", a scrie senatorul liberal.
 
 
UPDATE 11:44
 
Dan Șova, vizibil tulburat, cu lacrimi în ochi, a plecat din sala de plen imediat după ce s-a aflat, pe surse, rezultatul votului, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

UPDATE 11:38 
 
Senatul a aprobat cererile DNA cu 95 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" și două abțineri.
 
UPDATE 11:34
 
Potrivit Hotnews.ro, vicepreședintele PSD Gabriela Firea a votat împotriva cererii DNA, observându-se cum bila neagră i-a scăpat din mână pe marginea urnei albe.

UPDATE 11:25
 
Au votat 125 de senatori din 126 prezenți. Social-democratul Dan Savu a anunțat că nu dorește să voteze. 

UPDATE 11:07 
 
Dan Șova a fost invitat să ia din nou cuvântul după intervențiile senatorilor, dar nu a mai dorit acest lucru, astfel că s-a trecut la vot. 
 
Votul este secret, cu bile: bila albă în urna albă și bila neagră în urna neagră - vot pentru, bila albă în urna neagră și bila neagră în urna albă - vot împotrivă, iar ambele bile în urna neagră - vot nul. 
 
UPDATE 11:05 

Senatorul PSD Ioan Ionescu i-a cerut colegului de partid Dan Șova să-și dea demisia pentru a scuti Senatul de "tot circul ăsta”.
 
UPDATE 11:04
 
Senatorul Haralambie Voichițoiu a anunțat că senatorii UNPR vor vota cererea DNA.
 
UPDATE 11:00

Senatoarea PC, Cristiana Anghel, a susținut că afirmațiile privind faptul că nu pot fi continuate cercetările dacă nu i se ridică imunitatea lui Șova sunt "un fals și o mare minciună".
 
"Domnilor, suntem în postul Crăciunului. Vom fi cu conștiința împăcată dacă trimitem un om la închisoare? Există posibilitatea trimiterii în instanță a acestui dosar", le-a spus ea colegilor.

Dan Șova susține în plen că în dosarul de 3.000 de file, doar 60 de pagini se referă la infracțiunile de care este acuzat el: abuz în serviciu și trafic de influență.

Senatorul social-democrat mai spune că nu există probe, ci doar un denunț și ordonanțele procurorilor.

"În afară de un denunț nu există nicio probă", a spus Șova.

Totodată, el a declarat că nu a fost trimis în judecată pentru niciuna dintre acuzațiile pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă în februarie. 

În ceea ce privește discuțiile privind renunțarea la imunitate, Dan Șova a afirmat că doar simpla discuție pe acest subiect "ne face de râs în Europa, de la Stockholm până la Atena", deoarece toată lumea are imunitate, iar "imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică".

Dan Șova s-a declarat deranjat de faptul că informații din dosarul apar în presă, susținând că în raportul MCV se vorbește permanent că în mod incorect ajung informații din dosare în presă. El a mai spus că a citit despre dosarul său în presă, deși l-a primit oficial abia miercuri.

Fără mir și interpretarea regulamentului

Este a treia oară anul acesta când Senatul a votat o cerere a DNA privind reținerea și arestarea lui Dan Șova. Acum, deznodământul a fost previzibil, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, pe 23 noiembrie, că senatorii social-democrați vor vota "pentru", "cu toată părerea de rău".

Pe 25 martie, Dan Șova a scăpat de arestare, deoarece în plenul Senatului nu s-a întrunit numărul necesar de voturi în favoarea solicitării DNA în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

În timpul dezbaterilor, senatoarea UNPR Florina Jipa i-a dat cu mir pe frunte lui Dan Șova. 


Votul a fost reluat după ce Curtea Constituțională a declarat neconstițutională hotărârea redactată de Senat în urma votului din 25 martie.

Pe 2 iunie, Senatul a respins, din nou, cererea DNA în dosarul Turceni-Rovinari.