Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat joi că Parlamentul va intra în sesiune extraordinară în această vară pentru a ratifica protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

El a subliniat, la cea de-a 22-a ediție a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, care are loc la Palatul Parlamentului, că războiul "ilegal" și "nejustificat" declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a schimbat "fundamental" parametri de securitate, potrivit Agerpres.

"Evenimentul pe care îl deschidem azi este organizat la puțin timp de la încheierea Summitului NATO de la Madrid unde s-au luat decizii istorice. Mă refer la invitarea Suediei și Finlandei să adere la alianță, întărirea capacității de apărare a Flancului Estic și reflectarea pentru prima dată a Mării Negre într-un concept strategic al NATO. Vreau să vă anunț că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ține de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru cele două state nordice. Vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă, pe care o vom anunța în perioada următoare", a declarat Ciolacu.

De asemenea, el a salutat anunțurile făcute de Franța și SUA privind creșterea prezenței militare în România.

"Suntem recunoscători aliaților noștri pentru această nouă confirmare a importanței parteneriatelor strategice pe care le avem cu SUA și Franța", a spus Marcel Ciolacu.

El a afirmat că, prin reacțiile avute după declanșarea agresiunii Rusiei, România "a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul estic al NATO, dar și statutul de partener strategic al SUA și de stat membru al UE matur și responsabil, implicat activ la Marea Neagră".

Președintele Camerei Deputaților a subliniat importanța consolidării sprijinului pentru "partenerii vulnerabili" - Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

"În pofida riscurilor de destabilizare la adresa statului, angajamentul Chișinăului în implementarea reformelor și combaterea corupției reprezintă cheia primirii Republicii Moldova în familia europeană", a adăugat el.

Ciolacu a subliniat, de asemenea, că formatele de cooperare regională pe care le-a propus și dezvoltat România, precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, "și-au dovedit eficiența contribuind la creșterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în fața provocărilor și generând dezvoltare și creșterea prosperității".