Plenul Curții Constituționale a respins miercuri sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind bugetul de stat pe anul 2019 și a Legii pentru aprobarea plafoanelor.

"Alocațiile vor fi mărite în momentul în care Klaus Iohannis va promulga legea bugetului. Guvernul va adopta imediat OUG care să mărească alocațiile", a spus Dragnea, întrebat ce se întâmplă cu alocațiile copiilor, după ce legea plafoanelor, care a fost modificată pentru a majora deficitul bugetar, a fost declarată neconstituțională.
 
Dragnea a mai spus: "Cum apare motivarea Curții pe legea plafoanelor (...), o vom adopta în procedură de urgență, așteptând să vedem ce face Iohannis, că s-ar putea să retrimită în Parlament (pentru reexaminare - n.r.)".

+++
 
UPDATE
 
Curtea Constituțională a respins sesizarea șefului statului. A fost admisă, în schimb, sesizarea priving Legea plafoanelor bugetare.
 
***
"E o veste foarte bună, de așteptat și cred că domnul președinte trebuie să dea niște explicații pentru că a întârziat bugetul, a împiedicat autoritățile locale să-și facă treaba și cred că ar trebui să-și ceară scuze. Cred că, dacă domnul președinte este responsabil, cred că ar trebui să se oprească aici, fără să trimită înapoi la Parlament acest buget", a declarat, la Parlament, ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu.

***

Pe 22 februarie, președintele a anunțat că va ataca la CCR bugetul, pe care l-a numit "bugetul rușinii". 

"Bugetul rușinii naționale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că "bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate".

"Nu se respectă obligații asumate de România față de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității”, a mai anunțat președintele atunci.

La scurt timp după anunțul lui Klaus Iohannis, PSD l- acuzat pe șeful statului de minciună, afirmând că este "președintele PNL aflat în campanie electorală prezidențială".

"IOHANNIS MINTE! Tot ce a spus despre bugetul propus de PSD+ALDE este o minciună! Azi nu a vorbit președintele României, ci președintele PNL aflat în campanie electorală prezidențială. Iohannis Bețe-n Roate nu vrea ca economia națională să meargă bine în Guvernarea PSD. Este hotărât să-i facă pe români să sufere, doar pentru a putea da vina pe PSD la viitoarele alegeri prezidențiale. Dacă bugetul propus de PSD+ALDE nu este bun, cum a putut Iohannis să aprobe bugetul Guvernului Cioloș care prevedea cu 10 miliarde mai puțin la Educație, cu 16 miliarde mai puțin la Sănătate și cu 10 miliarde mai puțin pentru comunitățile locale!", se arăta în reacția PSD de pe Facebook.