Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 15 septembrie sesizările președintelui Klaus Iohannis și Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, informează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii prin care Parlamentul ar urma să decidă data alegerilor generale.

"Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluție legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat și Camera Deputaților va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conținutul normativ, această reglementare încalcă prevederile art. 1 alin. (3) și (5), pe cele ale art. 36, art. 37, art. 61, art. 63 alin. (1), (2) și (4), art. 69 alin. (2), art. 73 alin. (1) și (3) lit. a), precum și pe cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție, pentru motivele prezentate în continuare", se arată în sesizare.

În document se mai arată că, "analizând conținutul dispoziției derogatorii, constatăm că aceasta creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice".

La finalul lunii iulie, Senatul și Camera Deputaților au adoptat legea depusă de PSD, ALDE și UDMR prin care Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. (Detalii aici)