Curtea Constituțională a respins joi ca neîntemeiate sesizările depuse de USR și formațiunea Forța Dreptei referitoare la ultimele numiri făcute de coaliția PSD-PNL la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Curtea de Conturi.

Potrivit deciziei, Curtea spune că a observat că autorii sesizării consideră că cele două hotărâri ale Parlamentului sunt neconstituționale, fiind adoptate în lipsa cvorumului de prezență, prin prisma faptului că, deși a fost formulată o solicitare pentru reverificarea cvorumului prin apel nominal, președintele de ședință nu i-a dat curs.

"Cu privire la acest aspect, Curtea, analizând stenograma ședinței comune a celor două Camere din data de 7 martie 2023, a constatat că susținerile liderului unui grup parlamentar referitoare la lipsa cvorumului de prezență au fost realizate în contextul propunerii de a dezbate în paralel ultimele două puncte ale ședinței și de a se exprima votul, după cum urmează: un vot secret cu buletine de vot pentru numirea președintelui Consiliului National al Audiovizualului; un vot secret cu buletine de vot pentru numirea unui consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit. Aceste susțineri nu s-au concretizat într-o solicitare a liderului de grup de reverificare a cvorumului, ci a vizat o chestiune ce ține de procedura de lucru a Parlamentului. Or, o asemenea problemă vizează aplicarea regulamentelor parlamentare și nu poate forma obiect al controlului de constituționalitate în raport cu hotărârea contestată. Totodată, Curtea a reținut că rezultatul votului a confirmat faptul că votul final asupra celor două hotărâri s-a desfășurat în prezența majorității deputaților și senatorilor", au explicat judecătorii constituționali.

Pe 9 martie, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR numirea Monicăi Gubernat în funcția de președinte al CNA, respectiv a Cameliei Pricopie în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit de la Curtea de Conturi.

Sesizările depuse au vizat Hotărârile Parlamentului 3/2023 și 4/2023 și este invocată încălcarea cvorumului legal de ședință și a mai multor decizii pronunțate deja de CCR.