Reuters se limitează la o știre seacă fără să menționeze etnia sau religia prim-ministrului propus, în timp ce The New York Times se întreabă dacă etnia prim-ministrului va influența poziția României în privința cotelor de migranți.

Daily Sabah, publicație din Turcia de limbă engleză și germană, semnalează că România ar putea avea prima femeie prim-ministru din comunitatea minoritară turcă și musulmană din România. Publicația mai notează că Shhaideh este rudă a faimosului istoric turc, Kemal Karpat, născut în Babadag.

The New York Times: O mișcare-surpriză, nominalizarea unei femei din rândul unei minorități entice. O figură puțin cunoscută care a fost pentru șase luni ministru al Dezvoltării regionale în Guvernul social-democrat.

"E puțin probabil ca funcția doamnei Shhaideh să schimbe poziția României cu privire la cotele de migranți." - The NY Times

România s-a numărat printre țările europene care, inițial, s-au opus cotelor obligatorii de migranți din rândul refugiaților, cei mai mulți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.   

Bloomberg: Un prim-ministru surpriză alimentează discuții aprinse / Dragnea va fi adevăratul boss. Liberalii din Opoziție spun că [Dragnea] este obsedat de control. "Dacă Iohannis respinge propunerea mea, nu am de gând să o fac pe a doua și ne vom vedea în altă parte". - îl citează jurnaliștii Bloomberg pe liderul PSD. 

The Washington Post publică relatarea Associated Press, titrând: "Romania poate avea prima femeie musulmană prim-ministru".

Publicația citată reține că Dragnea nu poate fi propunerea PSD pentru prim-ministru, din cauza legii, întrucât a fost condamnat pentru fraudă electorală, lucru pe care el în consideră "nedrept" și "profund neconstituțional". Noul Parlament poate vota pentru schimbarea legii din 2001, care îi interzice lui Dragnea să dețină un portofoliu în guvern.  

Euronews preia relatarea Reuters, care este seacă și nu trimite nici la etnia, nici la religia lui Shhaideh, ci doar la faptul că a fost ministru al Dezvoltării regionale. 


Politico (Bruxelles) anunță știrea din perspectiva propunerii unei femei musulmane la conducerea Guvernului, apropiată de Liviu Dragnea. Publicația păstrează, totuși, o rezervă: dacă nominalizarea va fi aprobată de președintele Klaus Iohannis. Politico amintește că doamna va ocupa această poziție într-o țară majoritar ortodoxă și că PSD a mizat, parțial, în campania electorală, pe promovarea valorilor ortodoxe. 

Politico notează că Shhaideh nu e cunoscută în București, mare parte din cariera sa fiind în politica locală, în Constanța.

DPA (Deutsche Presse Agentur) notează imposibilitatea ca Dragnea să fie în guvern, dată fiind legea românească. SPA notează că fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este puțin cunoscută. (potrivit Europe Balkan Latest News: Romania set to have first female and Muslim prime minister)