Pentru deblocarea imediată a situației create la Ministerul Dezvoltării, Sevil Shhaideh îi cere premierului Grindeanu să numească urgent secretar general și secretari generali adjuncți. Duminică, ea a evocat posibilitatea unei plângeri penale.

Situația actuală de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a fost creată prin demiterea, alături de secretarii de stat, și a secretarului general și a secretarilor generali adjuncți, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE

Ministrul demisionar al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a venit, în jurul orei 12:40, la sediul Guvernului, pentru a se întâlni cu premierul Sorin Grindeanu în urma cererii acestuia de a discuta despre stadiul programelor începute de Ministerul Dezvoltării, relatează News.ro.

***

Conform Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare, secretarul general și secretarii generali adjuncți "asigură stabilitatea funcționării ministerului, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între structurile ministerului; (...) colaborează cu compartimentele de specialitate din cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu secretarii generali din celelalte ministere (...); primesc și transmit spre avizare ministerelor proiectele de acte normative inițiate de minister și asigură avizarea actelor normative primite de la alți inițiatori (...); coordonează întregul personal al ministerului".

Din acest motiv, Sevil Shhaideh a solicitat numirea și emiterea deciziilor privind exercitarea cu caracter temporar a celor trei funcții publice vacante din categoria înalților funcționari publici, în regim de urgență, până astăzi la orele 12:00.

În comunicat se precizează că această solicitare de urgență a survenit ca urmare a convocării luni, pentru ora 12:30, a ședinței pregătitoare de guvern, la care persoanele abilitate conform legii să participe sunt fie secretarul de stat desemnat, fie secretarul general. 

Deciziile premierului privind eliberarea din funcție a tuturor secretarilor de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a secretarilor adjuncți și a secretarului general al MDRAPFE au fost publicate duminică în Monitorul Oficial.

Totodată, premierul a trimis la Administrația Prezidențială demisiile a doar doi miniștri Sevil Shhaideh și Carmen Dan.

Decizia în cazul lui Shhaideh vine după ce aceasta a lansat PNDL 2, chiar în această perioadă de criză.

"Nu accept ca PNDL 2 să fie folosit în scopuri politice. Vom da drumul la bani cât de curând, dar cu respectarea legii. Doamna ministru Sevil Shhaideh nu a făcut nimic în ultimele 5 luni", a afirmat duminică premierul Grindeanu, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.