Turcoaica Sevil Shhaideh este prima femeie propusă pentru funcția de premier. De religie musulmană, Shhaideh i-au avut drept martori la cununie pe Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu. Numele său apare în dosarul de corupție al lui Adrian Duicu.

Sevil Shhaideh este prima femeie propusă prim-ministru în România. Aceasta este de etnie turcă și este musulmană. Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea au fost martori la căsătorie, martorii fiind un fel de nași în tradiția mulsulmană.

Are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice și este membru PSD din iulie 2015, după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.

A fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deținut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării după ce a fost nominalizată de premierul Victor Ponta, în vederea preluării mandatului de ministru rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea.

La ceremonia de predare-primire a mandatului din 20 mai 2015, Sevil Shhaideh mărturisea că îi va cere în continuare sfatul lui Liviu Dragnea, cei doi glumind pe seama faptul că oricum Parlamentul este peste drum de sediul Ministerului Dezvoltării. Și atunci, numirea a fost văzută ca o dovadă a faptului că, în realitate, Liviu Dragnea a continuat să controleze, din urmbră, Ministerul Dezvoltării.

Timp de aproape două decenii, din 1993, a lucrat la Consiliul Județean Constanța. A fost, până în 2007, directorul departamentului de Sisteme Informatice din cadrul instituției.

Sevil Shhaideh este apropiată atât de Liviu Dragnea, cât și de Nicușor Constantinescu, care au fost martori la cununia lui Sevil Shhaideh din 2011. După nominalizarea sa în funcția de ministru al Dezvoltării, a apărut informația conform căreia Liviu Dragnea i-ar fi fost naș. Liderul PSD a negat afirmațiile, precizând că în religia musulmană nu există nași și că el doar a fost martor, alături de alții, la căsătoria acesteia.

Între 2007-2012, Sevil Shhaideh a ocupat funcția de șef al Direcției Generale de Proiecte. În aceeași perioadă, a fost și coordonator al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. Din această calitate a început colaborarea cu Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh a absolvit Facultatea de Planificare Economică și Cibernetică din cadrul Academiei de Științe Economice din București în 1987. A urmat o serie de cursuri de perfecționare: expert în administrație publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) și manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 și PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003). Are o diplomă de Master în Managementul Proiectelor de Afaceri, obținută în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității "Ovidius" (2005-2007).

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanța, iar din 1991 și până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcția de Muncă și Protecție Socială a județului Constanța. Ulterior, din 1993 și până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Județean (CJ) Constanța, iar între anii 2007 și 2012 a condus Direcția Generală de Proiecte din CJ Constanța, având ca principale atribuții coordonarea și managementul proiectelor cu finanțare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al Consiliului Județean Teleorman, între principalele activități și responsabilități numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administrația publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este președinte al Asociației Naționale a Informaticienilor din Administrația Publică.

Ce avere are premierul propus de Liviu Dragnea

Conform ultimei sale declarații de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătrați, cumpărat în 1994, și mai multe conturi deschise în 2007 și 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei, scrie Mediafax.

În declarația de avere a acesteia este menționat și un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soțul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, și ramburat în septembrie 2014. De asemenea, la secțiunea "datorii" este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 și scadent în 2017.

Veniturile obținute de Sevil Shhaideh în anul fiscal precedent depășesc 300.000 de lei, din care 56.364 de lei reprezintă salariul de la Ministerul Dezvoltării, iar 247.800 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări) la EximBank SA.

Soțul lui Sevil Shhaideh a obținut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța și 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, potrivit declarației de interese, ea este acționar la Coremar - cupon gratuit, și la SC Rosyr International SRL, cu 50 de acțiuni, în valoare de 100 de lei, mai scrie Mediafax.

Soțul, tot în administrația locală

Premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh, este căsătorita cu Akram Shhaideh, un cetățean de origine siriană născut în Latakia care lucrează, de asemenea, în administrația publică.

Akram Shhaideh a lucrat în cadrul Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, iar apoi a fost consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Akram Shhaideh este, în prezent, și lector la Universitatea Ovidius din Constanța la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole.

În Siria, între 1998-2010 a fost analist politic pe Agricultură la Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare, Centrul Național de Politici Agricole din Damasc, Siria, între 1993-1998 a fost șeful Departamentului de Fructe Tropicale și Subtropicale la Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare, Direcția de Agricultură și reformă agrară, în Lattakia, Siria, iar între 1988-1993 a fost Șef al Departamentului de clasificare a solurilor în cadrul aceluiași minister.

Potrivit declarației sale de avere, Akram Shhaideh are trei apartamente în Siria.

Martoră în dosare de corupție

Sevil Shhaideh este martor în dosarul de corupție privind scoaterea de informații/documente clasificate secret de stat din DNA referitoare la firma Tel Drum, scria jurnalista Sorina Matei pe blogul sau în 2015.

Acele documente ar fi trebuit, potrivit anchetatorilor, să intre în posesia lui Liviu Dragnea, prin intermediul lui Valentin Preda, un alt apropiat de-al său.

Printre cei 9 inculpați pentru fapte de corupție, dosarul 435/P/2012 îi vizează în principal pe Emil Manolachi, ofițerul de poliție judiciară care ulterior a fost dat afară din DNA, care a recunoscut faptele și care a fotografiat cu un aparat, scos din DNA și înmânat informațiile referitoare la firma Tel Drum cuprinse în dosarul penal 67/P/2012 apropiatului lui Liviu Dragnea și pe Valentin Preda, prins pe 19 februarie 2012 de procurori în timp ce avea documentele la el – aparatul foto care conținea informațiile- și urma să intre în ministerul Dezvoltării ca să se întâlnească cu Liviu Dragnea, mai scria Sorina Matei.

Pe 21 mai 2015, după ce Shhaideh a fost numită ministrul al Dezvoltării, Ziua de Constanța nota că aceasta este martoră într-un dosar de corupție. Este vorba despre dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și, de asemenea, fost consilier personal al lui Radu Mazăre este acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea națională.

De asemenea, numele ei apare în referatul procurorilor DNA în dosarul de corupție al fostului șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu: "Urmărind să asigure asocierii formate de ROMBIOMEDICA S.R.L. și AGER LEASING IFN S.R.L. folosul arătat mai sus, în condițiile în care unii membri ai comisiei de avizare ridicaseră obiecțiuni cu privire la întrunirea condițiilor legale pentru acordarea avizului, Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul lui Shhaideh Sevil, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și Coporan Iuliana-Camelia, director general adjunct în cadrul aceluiași minister, a exercitat presiuni asupra membrilor comisiei de avizare, pentru a acorda acest avizul".