Sub amenințarea trecerii moțiunii de cenzură, Guvernul Orban a adoptat marți seara 25 de OUG, pentru multe fiind greu de explicat urgența, în timp ce ordonanța din domeniul sănătății aduce schimbări majore îndelung contestate în spațiul public.

Ca și cum ziua nu ar fi fost destul de proastă după noua lovitură dată de CCR, care s-a gândit să îngreuneze și mai tare viața procurorilor și s-o îndulcească pe cea a persoanelor judecate, și super-imunitatea dată de ministrul justiției procurorilor și judecătorilor, Guvernul Orban a organizat o ședință maraton - a început la 14:00, a fost întreruptă pentru ca premierul să participe la o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini și s-a încheiat undeva după ora 23:00 - în care au fost adoptate 25 de ordonanțe de urgență. Nici măcar faptul că Executivul are un Legislativ ostil nu justifică un număr atât de mare, mai ales că miercuri se votează o moțiune de cenzură și sunt șanse ca ea să treacă. 

 

”Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul”.

Declarația îi aparține președintelui Klaus Iohannis și a fost făcută pe 28 martie 2019, când a anunțat referendumul pentru Justiție. 

Analizând declarația șefului statului, Factual.ro nota că, în anul 2019 s-au emis, până la sfârșitul lunii martie, 16 ordonanțe de urgență.  

Păstrând buna tradiție a PSD, Ordonanțele de Urgență nu au fost publicate înainte de ședința de guvern pe site, astfel că vom afla conținutul lor exact după publicarea în Monitorul Oficial. Despre lipsa unor avize, nici nu mai are rost să vorbim. 

E adevărat nu sunt pe Justiție, dar se creează un precedent periculos. Când vor reveni în opoziție, liberalii vor putea urla la Lună că nu prea vor avea credibilitate în momentul în care și PSD va proceda la fel. Așa cum pățesc acum social-democrații care se plâng pe la ”Înalta Poartă” și se dau mari apărători ai statului de drept, după ce au încercat să-l îngenuncheze și le-au reproșat PNL și USR-PLUS că se duc cu pâra la Bruxelles.

Cum se justifică OUG pentru trotineta electrică? Ne explică ministrul de interne.

 

”Această ordonanță completează definiția trotinetei pentru a fi foarte clar atunci când se folosește, în ce parametri ai actului normativ se încadrează cel care folosește trotineta”,

a anunțat triumfător Marcel Vela, undeva pe la miezul nopții.

Despre OUG privind modificarea legislației electorale nu a dorit să vorbească, pe motiv că ar fi fost prea multe întrebări pe subiect și nu ar mai fi fost timp pentru a vorbi despre alte OUG - după cum a explicat ulterior Ionel Dancă. 

Pe lunga listă a ordonanțelor s-a aflat și una extrem de controversată vizând schimbări în domeniul sănătății. OUG promovată de un ministru care vine din zona privată și lucrează în continuare la un spital privat iberalizează accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate coordonate de CNAS.

De remarcat că, după criticile privind lipsa de transparență și posibilul conflict de interese, Victor Costache nu a semnat forma finală a ordonanței și nici nu a participat la ședința de Guvern. Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a explicat, după ședință, că ministrul sănătății a luat parte la reuniunea Academiei franceze de chirurgie, participare stabilită cu mult timp înainte.

La prima vedere, OUG pare a servi interesele pacienților. 

”Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și NU va plăti nimic”, explică vicepremierul Raluca Turcan. Rămâne de văzut.

Indiferent dacă trece sau nu moțiunea astăzi, Guvernul Orban le-a dat apă la moară celor care susțin, pe nedrept, ”PNL și PSD, aceeași mizerie”.