Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că audierile miniștrilor Guvernului Tudose sunt o confirmare că România nu va avea o guvernare mai bună și miniștri competenți.

„Audierile în Parlamentul României ale miniștrilor propuși de PSD și ALDE pentru Guvernul Tudose sunt o mascaradă și o confirmare în plus că nu vom avea o guvernare mai bună și miniștri competenți atâta timp cât avizele sunt date pe bandă rulantă în comisiile de specialitate”, a scris, pe Facebook, Siegfried Mureșan. Luni, PMP i-a propus președintelui Klaus Iohannis să-l numească pe Mureșan ca premier.

Mureșan amintește că în Parlamentul European, audierile propunerilor de comisari europeni sunt tratate foarte serios, iar candidatul trebuie să demonstreze că își cunoaște portofoliul pentru a primi aviz pozitiv. „În prima etapă, înainte de audierea propriu-zisă în Parlamentul European, comisarul trebuie să răspundă la o serie de întrebări scrise adresate de comisia sau comisiile de specialitate responsabile pentru portofoliul respectiv. Acestea sunt atât pe teme europene generale, cât și pe chestiuni de specialitate, iar comisarul trebuie să răspundă la fiecare întrebare tot în scris. Apoi, urmează o audiere de 3 ore în cadrul comisiei sau comisiilor de specialitate, transmisă în direct. Candidatul ține un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebările eurodeputaților. Fiecare întrebare este formulată într-un minut, iar comisarul trebuie să răspundă imediat, în două minute, nu cum se întâmplă în Parlamentul României, unde miniștrii desemnați răspund de abia după ce s-a terminat setul de întrebări pentru a fugi de temele delicate și de întrebările la care nu știu să răspundă”.

După aceste ore de audieri, adaugă Siegfried Mureșan, conducerea comisiei sau comisiilor în care s-au făcut audierile hotărăște dacă oferă aviz pozitiv sau negativ, iar decizia finală se ia apoi în Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European.

„Spre exemplu, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger, a primit aviz pozitiv în ianuarie abia după ce l-am audiat timp de 2 ore și 50 de minute și a răspuns la 43 de întrebări. Și asta doar pentru schimbarea portofoliului, Günther Oettinger fiind comisar european încă din 2010 și a deținut anterior portofoliile Energie, respectiv, Economie și Societate Digitală”, mai spune europarlamentarul.

„Așa consider că ar trebui audiați și miniștrii din Guvernul României, nu ca această mascaradă de astăzi în care unii au fost audiați doar câteva minute”, a conchis Mureșan.

O poziție similară a avut și colegul lui Siegfried Mureșan din grupul popularilor europeni Cristian Preda. „Audierea miniștrilor va dura 30 de minute. Așa a decis coaliția PSD-ALDE. La Parlamentul European, când audiem comisarii, avem la dispoziție minimum 3 ore. Instituția parlamentară e batjocorită de Dragnea și Tăriceanu. Adică tocmai de către cei care - ca președinți ai celor două camere - ar trebui să apere demnitatea Parlamentului”, a spus Preda, pe Facebook.

După audieri și publicarea informațiilor privind schimbarea programului de guvernare, Preda a revenit cu un nou mesaj, punctând că modificarea programului de guvernare nu a fost dezvăluită publicului decât după audierea miniștrilor. „Controlul parlamentar nu s-a putut exercita. E o încălcare serioasă a principiului separației puterilor”, a adăugat Cristian Preda.

Monica Macovei zice că „noul Guvern al lui Dragnea este o glumă proastă și o palmă dată românilor”.

 

„Dragnea l-a luat pe repetentul clasei, cu nota 0 la evaluarea pe care i-a făcut-o, și l-a pus comandant. Iar acum i-a făcut Guvernul, păstrând mulți dintre miniștrii neperformanți”.

 

Potrivit Monicăi Macovei, portretul care reiese din activitatea premierului desemnat este al unuia dintre cei mai incompetenți prim-miniștri ai țării. „Mihai Tudose are nota 0 la evaluarea făcută pentru Dragnea, adică nu a avut nicio realizare ca ministru al Economiei. Evaluarea a fost făcută de un alt inculpat PSD, Darius Vâlcov, se pare ca oamenii de încredere ai lui Dragnea sunt ca și el, cu dosare penale”.

Românii nu merită să aibă un astfel de prim-ministru, adaugă Macovei. „Cabinetul lui Tudose s-a decis în ședințele prezidate de Dragnea la partid, arătând, încă o dată, că prim-ministrul va fi un om de paie, o marionetă în mâna lui Dragnea. Peste 70% dintre membrii noului Guvern Dragnea sunt miniștri din Guvernul Grindeanu, care au fost evaluați în partid cu o activitate foarte slabă, trei dintre ei având, ca și noul prim-ministru, 0 realizări. Este evident că nu competența stă la baza alegerii miniștrilor PSD, ci supunerea față de condamnatul Dragnea”, adaugă europarlamentarul, în mesajul postat pe Facebook.