Deputații au dezbătut și votat miercuri desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Senatul este forul decizional în cazul acestui proiect.

UPDATE

Proiectul a primit 171 de voturi "pentru", 136 de voturi "împotrivă" și doi deputați nu au votat.

+++

La votul final au fost prezenți doar 168 de deputați, iar social-democratul Alfred Simonis a cerut suspendarea ședinței și reprogramarea ei în altă zi din cauza lipsei de cvorum. Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a spus că nu s-a solicitat în plen verificarea cvorumului, ci a fost efectuat un vot de control. 

Simonis a solicitat verificarea cvorumului prin apel nominal, dar președintele de ședință a refuzat propunerea.

+++

Dezbaterile s-au încheiat, iar la ora 12:00 proiectul urmează să primească votul plenului. Cu toate că ministrul Justiției nu este de acord cu superimunitatea pentru magistrați introdusă în Parlament, proiectul intră la vot în forma decisă de Comisie.

+++

Ovidiu Ganț, de la grupul minorităților, a spus în plen că grupul în parlamentar au apărut opinii diferite, drept urmare fiecare deputat de la minorități va vota cum consideră de cuviință.

Social-democrata Laura Vicol a explicat că desființarea SIIJ este ceea ce USR și PNL "visează noaptea și mănâncă dimineața, la prânz și seara".

"Statul de drept nu înseamnă că independeța magistraților poate fi dată și luată de Parlament, dar exact asta se întâmplă. Urmează noi abuzuri și nimeni nu trebuie tras la răspundere, de asta se vrea desființarea SIIJ", a completat Vicol.

Deputaul UDMR Csoma Botond a declarat îi pare rău că acest subiect al SIIJ a fost excesiv politizat, pentru scandalul de la Comisia juridică și pentru faptul că s-au exprimat neadevăruri în spațiul public legate de poziția UDRM față de proiect.

"Amendamentul cu superimunitatea magistraților nu a fost propus de UDMR, ci a fost propus după discuțiile din Parlament chiar de către ministrul Stelian Ion. Noi am avut o altă propunere, și anume ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul general. Liberalii au avut o altă propunere, nu o să vorbesc despre ea. Noi am acceptat amendamentul USR cu inimă grea", a spus Botond.

În replică, Stelian Ion a respins acuzațiile și a spus că propunerea a venit de la minorități. Ministrul Justiției a făcut apel la asumarea unei soluții comune, adăugând că joi va trimite la CSM pachetul de modificare a legilor justiției care va include și garanțiile pentru independența magistraților.

Liberalul Ioan Cupșa a anunțat că PNL va vota pentru desființare, iar "astăzi se încununează cu succes demersurile făcute în ultimii ani pentru desființarea Secției". El a amintit că organismele internaționale și europene au spus de mai multe ori că SIIJ nu trebuia înființată, urmând ca și CJUE să se pronunțe în curând pe acest subiect.

Badiu Georgel de la AUR a spus că după 1990 "erau niște indivizi prin presă și politică ce își doreau să dărâme această clădire pentru că era făcută de Ceaușescu. Așa și cu aceasta Comisie juridică - ne jucăm de-a înființarea și desființarea".

El a propus o garanție pentru magistrați, "corectarea DNA și curățarea DNA de lepre" dacă tot se desființează SIIJ.

La dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, ministrul Justiției, Stelian Ion, a afirmat că realitatea a dovedit că înființarea SIIJ a fost "o mare eroare".

"Consider că este o rușine în privința justiției române, privind retroactiv și privind bilanțul acestei secții. Avea ocazia să arate că ne-am înșelat atunci când am criticat-o. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Dincolo de câteva anchete targhetate nu avem niciun fel de rezultate. 6.000 de dosare sunt nerezolvate", a spus Ion.

El a mai precizat că SIIJ trebuia să treacă de votul Parlamentului în forma propusă de Guvern, fără alte modificări.

În timp ce ministrul vorbea, social-democrații au început să vocifereze. Președintele de ședință, liberalul Laurențiu Leoreanu, le-a cerut deputaților din bănci să facă liniște. 

+++

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat joi raport favorabil proiectului privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, într-o ședință tensionată. Magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM. (Detalii aici)