Liderul extremist AUR, George Simion, a transmis, în cadrul conferinței „Suveranitate națională "1859 – 2024. Arc peste timp”, organizată la Iași, că "lupta pentru suveranitate națională trebuie repornită".

„Niciodată în viața asta să nu vă fie rușine pentru cine sunteți. Să nu vă fie rușine că faceți parte din această mișcare, așa cum ar vrea unii. Să nu vă fie rușine că sunteți români, cum ar vrea mulți. Noi suntem AUR. Noi luptăm pentru România și suntem mișcarea care luptă pentru suveranitate națională. Astăzi, o să îi scutim pe acești guvernatori, pe acești administratori slabi, pe acești conducători vremelnici ai României, de prezența noastră. Să se huiduie ei între ei, să facă bâlci, să facă ce vor ei - ei între ei", a spus Simion.

El a vorbit despre "Alexandru Ioan Întâiul, despre felul în care și românii simpli și elita țării de la acea vreme au spus <Noi îl vrem pe Cuza domn>, despre felul în care am reușit, în ciuda imperiilor care ne încolțeau, să avem astăzi și atunci România".

"Este foarte important fiecare element de suveranitate: limbă, monedă, stat. Uitați-vă că sunt popoare și astăzi, în 2024, care nu au propriul stat.  Acum 165 de ani, oameni adevărați ai neamului nostru viteaz au reușit să dea acestui popor propriul stat. Mai mic la început - nu cuprindea Suceava, nu cuprindea Chișinăul, nu cuprindea Sibiul, nu cuprindea Alba Iulia, nu cuprindea Timișoara. Însă a durat aproximativ 60 de ani și am avut și Chișinăul și Cernăuțiul și Suceava și Alba Iulia și Timișoara", a continuat acesta.

George Simion a vorbit și despre faptul că "este foarte important să înțelegem că ceea ce facem noi, ca parte a mișcării suveraniste, este o continuare a acelei mișcări suveraniste".

"Astăzi, la capitolul suveranitate națională, stăm mai slab. (...) Eu vreau să vă spun un singur lucru: Unirea, dragi colegi din AUR, nu s-a făcut de pe fotoliile moi. Sau nu s-a decis peste capul populației din niște birouri ascunse undeva unde era cald. După ce la Iași Alexandru Ioan Întâiul a fost proclamat domn, a venit rândul Bucureștiului. Și erau foarte mulți dintre parlamentarii de la acea vreme care nu doreau să îl aleagă pe Cuza domn, indiferent ce a zis Moș Ion Roată către divan. Și de aceea a fost nevoie de bresle. A fost nevoie de breasla măcelarilor, de exemplu, să își ascută cuțitele în Dealul Patriarhiei de astăzi", a comentat el.

Simion a spus că nu înțelege cum ne-am trezit astăzi cu "breasla covrigarilor care ne conduce".

"Și nu înțeleg, pentru că de la Buzău avem oameni de seamă. L-a avut țara pe primul ministru Alexandru Marghiloman. A avut partida conservatorilor. Astăzi o avem pe colega noastră Elena Năstăsoiu, care a dat țării generații după generații de oameni care astăzi apără România. Ne-am trezit cocoțat cu un fals revoluționar - nu știu ce revoluționar e ăsta care de frica mulțimilor nu vine astăzi la Iași, cum nu vine niciodată Klaus Iohannis. Să le fie rușine pentru asta. Dar nu pentru ei am venit noi la Iași și mergem de la ora 15 la Focșani, ci pentru noi. După ce finalizăm această conferință, pentru că Unirea nu s-a făcut în fotolii moi și la căldură, cu toții o să ieșim afară pentru a cere ca România să nu aibă graniță la Prut și pentru ca România să fie o țară suverană", a explicat liderul AUR.

Simion a spus în finalul discursului că 2024 este "anul victoriei" și este anul în care "trebuie să repornim lupta pentru suveranitate națională".