O nouă rundă de negocieri a avut loc joi între sindicaliști și guvernanți la Palatul Victoria. La finalul discuțiilor, cei din educație au prezentat revendicările pe care le au, iar Guvernul a prezentat, câteva ore mai târziu, cu totul altceva.

Joi seară, după ora 21:30, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat ce au decis liderii Coaliției PNL-PSD.

Nici vorbă de măririle salariale cerute de profesori acum, ci în viitoarea lege a salarizării, în schimb Guvernul merge înainte cu acordarea unor prime și majorări pentru personalul nedidactic. Majorările pentru personalul nedidactic vor fi aprobate vineri dimineață prin OUG, potrivit lui Cărbunaru, iar HG-ul privind primele "cât mai curând".

"Nu suntem la piață și nici măcar la mall, nu ne ocupăm cu oferte", a spus Dan Cărbunaru după ce a fost întrebat de ce Guvernul prezintă o ofertă deja respinsă.

Măsurile anunțate joi seară de Executiv nu sunt noi, ele au mai fost puse pe masă, dar au fost deja respinse de mai multe ori de profesori.

Cărbunaru a făcut apel la greviști să înțeleagă disponibilitatea Guvernului de a negocia, dar și "măsurile concrete" care se vor lua începând de vineri prin OUG.

Măsurile, pe scurt:

- personalul nedidasctic (55.000 de oameni) vor avea o creștere a salariilor cu 9%;

- prime în iunie și octombrie tot pentru personalul nedidactic;

- personalul didactic va primi prime de carieră, una în iunie (1.000 de lei) și una în octombrie (1.500 de lei).

În încercarea de a calma spiritele, Cărbunaru a comparat ce se întâmplă acum în educație cu ce s-a întâmplat când a crescut prețul la carburanți și la facturile de energie și gaze, iar Guvernul a intervenit și a calmat piețele.

"Copiii noștri sunt cei care suferă astăzi. Cei care se pregătesc de examene, astăzi nu pot intra la ore, după o perioada în care pandemia a afectat substanțial procesul educațional", a mai continuat el.

Cărbunaru a afirmat și că solicitările profesorilor sunt legitime, dar sunt prea mari.

În toate discuțiile dintre cele două tabere, acesta speră ca "rațiunea să primeze", pentru că Guvernul "livrează soluții" în etape.

+++

Astfel, potrivit liderului Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Nistor, profesorii vor salarii majorate cu 25% și garanția că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitoarea lege de salarizare.

"Le-am înaintat poziția noastră foarte clară: o creștere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-și facă toate calculele necesare și, bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca și garanție că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut în momentul de față o prezentare a poziției noastre mai departe. Rămâne să analizeze și să vină cu un răspuns", a spus Nistor.

Până la o decizie finală a Guvernului, greva generală continuă, la fel și protestele.

Joi a avut cel mai mare protest al cadrelor didactice din ultimii aproape 20 de ani. Numai în București s-au adunat peste 15.000 de manifestanți, iar în restul țării, de asemenea, au fost proteste. Marți este anunțată o nouă adunare în București, care se va îndrepta spre Palatul Cotroceni.