Guvernul a prezentat miercuri noua ofertă pentru profesori, după runda de negocieri care a avut loc după-amiază între sindicate, premier și ministrul Educației. Seara, aceasta a fost respinsă categoric de angajații din învățământ.

UPDATE

Sindicaliștii din Educației au respins oferta propusă la Guvern. Anunțul a venit miercuri seară, după a doua întâlnire din aceeași zi cu guvernanții.

După acest anunț, Guvernul a anunțat că merge mai departe cu adoptarea majorărilor salariale prin OUG, iar "Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat", a transmis Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat a fost postat în transparență publică pe site-ul Ministerului Educației.

+++

Măsurile propuse de Guvern sunt:

Guvernul României va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de  la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Ciucă a declarat că măsurile au fost convenite cu sindicatele.

Liderul de sindicat Marius Nistor a spus la ieșirea de la negocierile de la Guvern că urmează să consulte liderii de sindicat din teritoriu cu noua ofertă făcută de Guvern.

"Consider, în momentul de față, că e o variantă îmbunătățită și consultăm oamenii. Diseară vom da un răspuns. Guvernul vrea să promoveze actul normativ de mâine, ca sa intre în vigoare creșterile de la 1 Iunie”, a spus el, citat de edupedu.ro.

O nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri, de la ora 19:00, a mai spus Ciucă.