Sindicatele din educație au decis miercuri să respingă un acord politic, indiferent dacă este girat de președintele Klaus Iohannis.

UPDATE

De la ora 13:30, sindicaliștii au intrat la noi negocieri cu premierul Nicolae Ciucă. 

+++

Anunțul a fost făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Sindicatele transmit printr-un comunicat de presă că revendicările profesorilor au rămas aceleași, și anume:

- majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

- emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Astfel, sindicatele au transmis că, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de președintele României.

"Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor", au spus sindicaliștii.

Decizia sindicatelor a fost anunțată cu puțin timp înainte ca președintele Klaus Iohannis să se vadă miercuri, la Palatul Cotroceni, cu liderii PNL, PSD și UDMR, pentru consultări pe tema grevei generale din educație care a intrat în a doua săptămână.

Protestul profesorilor. Iohannis "va gira" un acord privind salariile din educație

Mai mult pe EurActiv »